EUs økonomier er nede i knestående

0

Av M. K. Bhadrakumar.

I Det hvite hus kom USAs president Joe Biden 1. juli 2022 med en oppsiktsvekkende avsløring om at «tanken om at vi skal kunne klikke på en bryter, redusere kostnadene for bensin, ikke er sannsynlig på kort sikt.» 

Amerikanske gasseksportører har posisjonert seg tilsvarende for å fylle gapet ettersom Europa vender seg bort fra russisk import. Financial Times rapporterte nylig at «Amerikanske produsenter av flytende naturgass har annonsert en rekke avtaler for å øke eksporten ettersom industrien utnytter mangelen som har satt Europa i en økende energikrise.» 

Avtalene er så lukrative at Cheniere, USAs ledende gasseksportør, har tatt en investeringsbeslutning om å presse videre med et prosjekt som vil øke kapasiteten med mer enn 20 prosent innen slutten av 2025, i påvente av langsiktige forsyningsavtaler og låst kjøp av USA-gass ​​de neste tiårene. De amerikanske gassprodusentene kjører etter sigende anlegg for fullt for å øke forsyningene til EU. 

USA har gått forbi Russland for første gang som Europas fremste gassleverandør. Selv om LNG fra USA selges til Europa til mye høyere kostnader enn gass levert i rør fra Russland, har ikke EU-landene noe valg. 

Med russisk forsyning via Nord Stream på bare 40 % av kapasiteten, og leveranser som skal stoppes fullstendig for årlig vedlikehold 11.-21. juli, ser utsiktene for russisk gassforsyning til Europa dystre ut på kort sikt. 

Tyskland har advart om risikoen for at Nord Stream-gass kanskje ikke kommer tilbake i det hele tatt etter vedlikeholdet. I alle fall er den russiske forsyningen til Europa på rekordlave nivåer og «ligger an til å forbli begrenset gjennom tredje kvartal,» ifølge S&P Global.

Tyskland er på vei mot en stor økonomisk krise. Lederen for det tyske fagforbundet har i helgen blitt sitert for å si: «Hele industrier står i fare for å kollapse for alltid på grunn av gassflaskehalsene – spesielt kjemikalier, glassindustri og aluminiumsindustri, som er store leverandører til nøkkelbilsektoren.» Stor arbeidsledighet er sannsynlig.  Når Tyskland nyser, blir Europa selvfølgelig forkjølet – ikke bare eurosonen, men til og med Storbritannia etter Brexit. 

Velkommen til EUs «sanksjoner fra helvete». USA presset bokstavelig talt europeerne inn i Ukraina-krisen. Hvor mange ganger reiste utenriksminister Antony Blinken til Europa i de kritiske månedene i forkant av den russiske invasjonen av Ukraina for å sikre at døren til eventuelle meningsfulle samtaler med Kreml forble stengt! Og amerikanske energiselskaper tjener i dag uventet på å selge gass til europeere. Har ikke europeere ha den felles intelligensen til å innse at de har blitt lurt trill rundt? 

Nå har Biden vasket hendene for gasskrisa. Han uttalte bryskt på en pressekonferanse i Madrid 30. juni at en slik premie på oljeprisen vil fortsette «så lenge det tar, så Russland kan faktisk ikke beseire Ukraina og bevege seg utenfor Ukraina. Dette er en kritisk, kritisk posisjon for verden. Her er vi. Hvorfor har vi NATO?» 

Bidens kontrafaktiske fortelling er at sanksjonene mot Russland kommer til å virke til slutt, og en lang krig i Ukraina ville være Russlands undergang. Den amerikanske fortellingen er at hvis du ser under panseret på den russiske økonomien, er den kanskje ikke fleksibel og ressurssterk nok til å utvikle en tilstrekkelig robust gründerånd og ta i bruk nye forretningsmodeller for å nøytralisere sanksjonene. Biden er overbevist om at russisk økonomi er i klørne på industrielle mafiaer som ikke er særlig innovative, og derfor er det ikke mange alternativer for Russland under de vestlige sanksjonene. 

Biden sa i Madrid:

«Se på hvilken innvirkning krigen mot Ukraina har hatt på Russland… De har (russerne) tapt 15 år av gevinstene de har oppnådd når det gjelder økonomien sin… De kan ikke engang – du vet, de de har — de kommer til å ha problemer med å opprettholde oljeproduksjonen fordi de ikke har teknologien til å gjøre det. De trenger amerikansk teknologi. Og de er også i en liknende situasjon når det gjelder deres våpensystemer og noen av deres militære systemer. Så de betaler en veldig, veldig høy pris for dette.» 

Men selv om dette skulle være tilfelle, hvordan hjelper alt det europeerne? På den annen side forblir president Putins strategiske beregninger med hensyn til krigen veldig på rett spor. Russiske styrker gjorde ubestridelige fremskritt med å etablere full kontroll over Luhansk. Mandag ga Putin grønt lys til et forslag fra hærsjefene om å sette i gang «offensive operasjoner». Fem måneder inn i krigen stirrer ukrainere rett inn i nederlaget, og russiske hærgeneraler vet det.

Russland vandret heller ikke uforberedt inn i Ukraina. Det tok tydeligvis forholdsregler både før og etter krigen for å beskytte økonomien. Og dette gjør det mulig for den russiske økonomien å finner seg til rette med en «ny normal» . Washingtons alternativer er ganske begrensede under omstendighetene. I bunn og grunn tar ikke vestlige sanksjoner opp årsakene til den russiske oppførselen, og derfor er de dømt til ikke å løse problemet. 

Og vær ikke i tvil; Putin har noen stygge overraskelser i vente for Biden nærmere midtveisvalget i november. Biden antar gladelig at han kontrollerer alle variablene i situasjonen. Schadenfreude er aldri et rasjonelt grunnlag for statsmannskunst. 

I går 4. juli dannet den strategisk viktige Kherson-regionen som grenser til Krim en ny regjering med den første visestatsministeren i Russlands Kaliningrad-region som leder av kabinettet og russiske statsborgere blant hans varamedlemmer. Nå som HIMARS fleroppskytingsrakettsystem, i motsetning til Bidens løfte, sprenger russiske byer, regn med noen store russiske gjengjeldelser. 

Ruten for Russlands offensive operasjoner blir videreført til å inkludere Kharkov og Odessa også, bortsett fra Donbass. Den innflytelsesrike Kreml-politikeren og styrelederen for Dumaen Vyacheslav Volodin sa tirsdag : 

«Noen mennesker spør hva målet vårt er og når alt dette vil ta slutt. Det vil ende når våre fredelige byer og tettsteder ikke lenger blir utsatt for bombeangrep. Det de gjør er å tvinge troppene våre til ikke å stoppe ved grensene til Lugansk- og Donetsk-republikkene (Donbass) fordi angrepene (på russiske regioner) kommer fra Kharkov-regionen og andre regioner i Ukraina.»

Hvor lenge tror Biden at europeerne vil ønske å være involvert i en langvarig stedfortrederkrig med Russland? Bild rapporterte søndag at 75 % av de tyske respondentene ser nylige prisøkninger som en tung byrde, mens 50 % sa at de føler at deres økonomiske forhold forverres; annenhver tysker frykter mangel på oppvarming den kommende vinteren på grunn av reduserte russiske gassforsyninger og økende inflasjon i EU. 

Likevel sier Biden at krigen vil fortsette «så lenge det tar» og drivstoffmangel vil fortsette «så lenge det tar». Den europeiske økonomien forventes å begynne å krympe i løpet av andre halvdel av 2022, og resesjonen kan fortsette til sommeren 2023 i beste fall. 

Analytikere ved JP Morgan Chase, den amerikanske investeringsbanken, sa forrige uke at Russland også kan forårsake «stratosfæriske» oljeprisøkninger hvis de bruker produksjonskutt for å gjengjelde. De sa: «Stramheten i det globale oljemarkedet er på Russlands side.» Analytikerne skrev at prisene kan mer enn tredobles til 380 dollar fatet hvis Russland kuttet produksjonen med 5 millioner fat per dag.

Putins dekret forrige uke er illevarslende – Kreml tar full kontroll over Sakhalin-2 olje- og gassprosjektet i Russlands fjerne østen. Statseide Gazprom hadde en eierandel på 50 % pluss én aksje i prosjektet, og dets utenlandske partnere inkluderte Shell (27,5 %), Mitsui (12,5 %) og Mitsubishi (10 %). Dekretet fastsetter at Gazprom vil beholde majoritetens eierandel, men utenlandske investorer må be den russiske regjeringen om en eierandel i det nyopprettede firmaet innen en måned eller bli tatt av. Regjeringen vil avgjøre om en eventuell forespørsel skal godkjennes. 

Sakhalin-2

Dette vil bringe energimarkedene ytterligere i ubalanse og legge mer belastning på LNG-markedet, og kan sees på som et grep for å legge mer press på Vesten ved samtidig å begrense gassforsyningen til Europa og skape mer etterspørsel etter LNG i Asia som vil trekke ut forsyninger som i dag går til Europa. Sakhalin-2 leverer rundt 4 % av det globale LNG-markedet! 

Den eneste delen av den amerikanske agendaen som går bra ser ut til å være den uuttalte delen av den: de samme anglo-amerikanske målene som Lord Ismay en gang uttrykte som begrunnelsen bak NATOs eksistens – «å holde russerne utenfor, amerikanerne innenfor, og tyskerne nede.» 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til M. K. Bhadrakumar.

Forrige artikkelHevnen er søt!
Neste artikkelStol på ekspertene!
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.