Keiserens nye klær

0

Av Anders Nordstad.

Jordbruk er bruk av jord. Det ligger litt i ordet, egentlig.

Norsk jordbruk er bruk av norsk jord. Og jord kan ikke flyttes. Som vi vet. Den kan bare forsvinne.

Jordbruksproduksjonen – det vil si fotosyntesen og planteproduksjonen som er grunnlaget for all matproduksjon – må foregå der jorda er. Den kan ikke foregå noe annet sted. Det er rimelig innlysende.

Det er noe alle burde forstå, egentlig.

Også norske politikere.

Men hvorfor får vi da stadig færre bønder, mindre jordbruksareal, mindre bruk av norske ressurser og lavere selvforsyningsgrad?

Hvorfor får vi mindre bruk av norsk jord? Når målet er noe annet? Nemlig økt bruk av norsk jord. Og høyere selvforsyning.

Det er fordi noen tror på keiserens nye klær!

Det er fordi noen tror det finnes skalafordeler i jordbruket. De tror at hvis man bare får større maskiner, fjøs og driftsenheter, så vil lønnsomheten komme rekende på en fjøl.

De tror på magi! De tror at gresset og kornet vokser fortere og bedre ved å bygge større fjøs!

Magi som ikke finnes, så klart. For jorda ligger der den ligger. Og har ikke tenkt til å flytte på seg. Ikke én centimeter, faktisk. Vi får en sentralisering av noe som ikke kan sentraliseres.

Gjennom bruken av virkemidlene i dagens jordbrukspolitikk oppnås dette gjennom å kanalisere stadig mer penger til de som er villige til å gjøre nettopp dette. Til å investere for å bli større. Eller til å late som om jorda flytter på seg med andre ord. Bare for å oppdage at den ikke gjorde det. Flytta på seg, altså.

For mange bønder blir dette etterhvert den eneste muligheten de har til å overleve – nemlig å investere for å bli større. Og satse på at nok andre gir opp sånn at de får leid seg litt jord og/eller en melkekvote her eller der. For å oppnå skalafordeler som ikke finnes.

Resultatet blir at en stadig større andel av inntektene kommer fra de statlige overføringene og investeringsstøtte av ymse og tidvis ganske diffuse slag. Disse pengene som får norske bønder til å gjøre ting de ellers ikke hadde gjort. De gjør det fordi de ønsker å fortsette med å produsere mat til den norske befolkningen. Selv om det verken er lønnsomt eller bærekraftig.

Dette fører selvsagt til færre bønder, mindre jordbruksareal og lavere selvforsyning. Og at man blir avhengig av å importere stadig mer av de plantene som skal til for å drive med norsk jordbruksproduksjon. Halvparten av kraftfôret som brukes i dag er basert på importerte råvarer.

Og det bør ikke overraske noen at det blir sånn. Jordbruket selv gir uttrykk for at de ikke ønsker denne utviklingen. Likevel skjer den – fordi mange nok tror på keiserens nye klær!

Jeg tror ikke på keiserens nye klær.

Og det håper jeg vi er flere som ikke gjør.

Det som er mest alvorlig er at disse strukturendringene kommer for å bli. De lar seg ikke reversere. Nedlagte barneskoler blir ikke åpnet igjen! Aldri!

Og én eller annen gang i fremtiden vil alle innse at keiseren var naken.

Kliss naken, faktisk.

Hvis det da er norske matprodusenter igjen i landet vårt.

Det synes jeg det er verdt å kjempe for. Men da må vi slutte å tro på keiserens nye klær!

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Anders Nordstad.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.