Økte matvarepriser, drivstoffpriser, strøm og boligrente

0

Hvem må betale for krisa? – Det er vanlige folks tur igjen!

Av Romy Rohmann.

Matleverandørenes halvårlige prisjusteringer ble gjennomført 1. februar 2022,  og det ble varsla større prisøkning enn normalt skrev  Nationen etter samtaler med de store dagligvarekjedene.

Les: Prisen på matvarer opp fra 1. februar

Vi merker det allerede på pungen; en venn skrev på FB her om dagen: Favorittsyltetøyet til minsten kostet 37,90 i desember, i dag betalte jeg 46,90 for akkurat samme vare. Jeg er glad jeg fortsatt har poteter og litt anna fra egen avling i kjeller og fryser.

Bare tre uker seinere kan vi ane hvor dette bærer. Nettavisen skriver:

Prisene opp 150 prosent: – Vil dessverre merkes enda bedre på lommeboka utover året

Prisutviklingen på havre er ikke noe unikt. Mange råvarer har hatt en voldsom prisøkning på de internasjonale markedene de siste 12-18 månedene:

 • I november 2020 kostet en halvkilo kaffebønner av typen Arabica like over én dollar. Nå er prisen passert 2,50 dollar.
 • Prisen på palmeolje har steget med 170 prosent siden mai 2020. Rapsolje har «bare» doblet doblet seg i pris.
 • Hveteprisen er nesten doblet i samme periode.
 • Det samme gjelder soyabønner og sukker
 • Prisen på bomull er opp 140 prosent.
 • Tømmer er opp nesten 200 prosent.
 • Litium, som brukes i batterier, er nidoblet (!) i pris
 • Aluminium og kobber er doblet

Meldinger om en varslet katastrofe

Dette er prisøkninger på det internasjonale matvaremarkedet som vi ikke har opplevd i moderne tid.

Men hvorfor skjer dette? Er det tilfeldig?

Et motspørsmål: Er det noen som trodde at det ville være gratis å ødelegge verdensøkonomien i to år?

Under kommando av WHO og deres finanspolitiske bakmenn har verdens regjeringer som kjent smadret økonomien i mange bransjer. Milliarder av mennesker er blitt direkte skadelidende. Hele sektorer har blitt lagt brakk. Dette har ført til svikt i etterspørselen og sammenbrudd i leveransekjeder.

Noe slikt er aldri gjort tidligere i menneskehetens historie, men enhver nøktern analyse tilsier at det måtte forsterke ei krise som allerede var i gang og gjøre den mye djupere.

Vi har tidligere pekt på i steigan.no at:

Gangen i dette har vært slik:

 • I august 2019 la BlackRock fram planen for den kommende krisa: – En finansiell operasjon uten sidestykke og foreslo: «go direct», altså: ta milliarder fra statskassene.
 • Så begynte sentralbankene umiddelbart å «trykke penger». En måned etter møtet i Jackson Hole begynte U.S. Federal Reserve et støtteprogram der de pøste ut hundrevis av milliarder sentralbankdollar i uka til Wall Street. Det ble overført 215 milliarder dollar om dagen eller 6.230 milliarder dollar på 29 dager!
 • Så begynte de å forsyne seg av statskassene: BlackRock ble så leid inn av The Fed, The Bank of Canada, Den europeiske sentralbanken og den svenske Riksbanken til å styre denne politikken.I USA sendte Kongressen 454 milliarder dollar av skattebetalernes penger over til The Fed, som så multipliserte dette opp til 4.540 milliarder sentralbankdollar.
 • Så i oktober 2019 gjennomførte  World Economic Forum og Bill & Melinda Gates Foundation sammen med The Johns Hopkins Center for Health Security, som er finansiert av Rockefeller Foundation en scenarioøvelse for en kommende pandemi – Event 201. Der ble alle virkemidlene og taktikkene i forbindelse med en kommende pandemi drøftet og systematisert. Deres 7-punkts plan for en kommende pandemi la de fram i dette dokumentet.
 • 11. mars 2020 erklærte WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus at covid-19 utbruddet var en «pandemi», og utløste en måte å møte den på som aldri er brukt tidligere i menneskehetens historie, nemlig med en serie lockdowns og ekstreme tiltak som brakte verdensøkonomien i kne.
 • 12. mars 2020 ble Norge stengt ned. Koronakommisjonen har uttalt at Erna Solbergs regjering brøt grunnloven da Norge ble nedstengt 12. mars 2020. – Det var et grunnlovsbrudd, uttalte Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland da funnene fra granskingen ble presentert. Den som har stått i spissen for dette byråkratiske maktkuppet mot Storting og Grunnlov er helsedirektør Bjørn Guldvog.

Den sektoren som har tjent på denne operasjonen er de globale finansinstitusjonene. De nasjonale økonomiene er derimot styrtet ut i ei gjeldskrise som er større enn noen gang etter annen verdenskrig. Italia er nå så ille ute som Hellas var i 2010, og USA er så ille ute som Italia var den gangen. Sjøl Norges bank har svekket sin balanse med hundrevis av milliarder kroner.

Og nå vil regninga komme på bordet på sektor etter sektor, og et opplagt resultat er at matvare- og råvareprisene går opp. Energiprisene går også til himmels siden den vanvittige lockdownpolitikken er kombinert med det meningsløse «grønne skiftet».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.