Eva Bartlett: – Jeg er på «hit-lista» i Kiev over uønskede journalister

0
Eva Bartlett taler på Mot Dag-konferansen 2019.

Den uavhengige kanadiske journalisten Eva Bartlett, som vil være godt kjent for lesere av steigan.no, forteller at hun og kolleger av henne er oppført på ei svarteliste over uønskede journalister i Ukraina.

På denne lista føres det opp personlige data og informasjoner om folk som har kritisert regimet i Kiev, har besøkt Krim eller Donbass og blir påstått å være «en trussel mot Ukrainas sikkerhet».

Fotojournalist Dean O’Brien står også på denne lista og han sier:

«Det mest bekymringsfulle er at de ser ut til å være i stand til å få tak i folks pass, visum.» “Det faktum at de kan få tak i passbildet ditt, visumkopiene dine, kan bare komme fra offisielle regjeringskontorer i Ukraina. Dette er et statlig nettsted, det er blitt diskutert i parlamentet, for å vurdere å legge det ned. De er ikke interessert i å legge den ned. Dette nettstedet er som en hitliste, egentlig. ”

Eva Bartlett skriver:

En rapport fra Foundation for the Study of Democracy med tittelen “Ukrainske krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd (2017-2020)” ga eksemplet med en ukrainsk journalist som ble myrdet i 2015 etter at hans personlige opplysninger ble publisert på nettstedet.

«Noen dager før hans død hadde Oles Buzinas detaljer, inkludert hans hjemmeadresse, blitt lagt ut på det kanadiske Mirotvorets-nettstedet, som ble opprettet med initiativ fra Anton Gerashchenko, den ukrainske viseministeren for indre anliggender. Personene som er oppført på den, anbefales for likvidasjon og arrestasjon, og det totale antallet personer som er oppført er titusenvis.

Ifølge mange eksperter var det oppføringa på nettstedet og publiseringen av hjemmeadressen som førte til drapet på Oles Buzina, Oleg Kalashnikov, og mange andre opposisjonsfigurer av medlemmer av de ukrainske ‘dødsgruppene’.

Tilbake i 2015 uttalte Georgiy Tuka, som deltok i opprettelsen og driften av nettstedet, at av de som er oppført på nettstedet, «ble over 300 enten arrestert eller ødelagt,» heter det i rapporten.

Så nettstedet forblir aktivt, og Ukrainas sikkerhetstjeneste sier at angivelig at det ikke er noe brudd på ukrainsk lov i aktivitetene til nettstedet Mirotvorets.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelensky har nektet å stenge nettstedet, og hevder ironisk nok at det er galt å forstyrre arbeidet til nettsteder og media.

La oss huske at i Ukraina har utallige journalister, aktivister og sivile blitt fengslet og drept, og at deres forbrytelser har bestått i å uttrykke kritikk av regjeringa og nynazistiske grupper.

Les og hør Eva Bartlett på steigan.no

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.