Sirkus Navalnyj

0
Fotomontasje fra Shutterstock-foto

Av Bjørn Nistad.

Den 17. januar ble den russiske bloggeren og yrkesdemonstranten Aleksej Navalnyj pågrepet på flyplassen i Moskva da han vendte tilbake til hjemlandet etter et opphold i Tyskland knyttet til et angivelig forgiftningsforsøk.

Se video som viser hvordan Navalnyj – omgitt av et hoff av reportere – vender hjem til Russland der han blir pågrepet på flyplassen, her.

Vestlige politikere, menneskerettighetsaktivister og massemedier har som forventet fordømt pågripelsen av Navalnyj, som denne bevisst hadde fremprovosert ved å vende tilbake til hjemlandet lenge etter å ha blitt rehabilitert etter det påståtte forgiftningsforsøket, slik at rapporteringsplikten knyttet til en betinget dom fra 2014 for diverse økonomiske forbrytelser var brutt.

Man vet ikke om man skal le eller gråte. Påstanden om at Putin eller russiske myndigheter skal ha forsøkt å forgifte Navalnyj var i utgangspunktet så dum og ulogisk at man nesten var flau på vegne av vestlige propagandister som kunne koke i hop en slik historie. For bare å nevne noe av det som åpenbart ikke henger på greip knyttet til det angivelige forgiftningsforsøket: Ville ikke russisk etterretning ha klart å ta livet av Navalnyj dersom det virkelig var hensikten å drepe ham? Hvorfor skulle russiske etterretningstjenester ha brukt en spesialgift som kan spores til et russisk laboratorium, om de stod bak et attentat mot Navalnyj? Hvorfor lot russiske myndigheter Navalnyj reise til Tyskland om de hadde prøvd å drepe mannen?

Senere gikk historien over i det parodiske da det ble hevdet at den opposisjonelle bloggeren var blitt forsøkt likvidert ved forgiftning av hans underbukser.

En demonstrant påstår at Navalnyj ble forsøkt forgiftet via underbuksene sine. Shutterstock.

Og nå vender Navalnyj – en mann med kone og barn – frivillig tilbake til Putins Russland samtidig som han selv – sekundert av vestlige politikere og massemedier – hevder at Putin og russiske myndigheter har forsøkt å drepe ham!

Finnes det noe bedre bevis for at historien om det angivelige giftattentatet på Navalnyj er rent oppspinn som Navalnyj selv umulig kan tro på? Skjønner ikke Navalnyj, hans støttespillere og vestlige propagandister at anklagene om forsøk på giftdrap blir latterlige når Navalnyj selv frivillig vender tilbake til Russland? Report this ad

Ytterligere kommentarer til Navalnyj og hans krumspring har det liten hensikt å komme med. Til glede for Nato, Helsingforskomiteen og løssalgspressen har Navalnyj gjort seg til et slags evigvarende sirkusnummer. Noen synes sikkert at kunstene han varter opp med er flotte og applauderer entusiastisk. Andre – og de er utvilsomt flere enn de ekte beundrerne – later som om de lar seg begeistre av kunstene og applauderer de også. Men de fleste har nok gått lei av Sirkus-Navalnyj. Og endel synes trolig synd på mannen, omtrent som man kan synes synd på en klovn som ikke lenger får folk til å le.

Les om svertekampanjen mot Russland her.

Les om hvordan vestlige massemedier nekter å fortelle om ekstremisten og rasisten Navalnyj her.

Dette innlegget ble først publisert på Kaleidoskop.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Red.

Forrige artikkelVictoria Nulands plan for konfrontasjon med Russland
Neste artikkelHvor grønn er batteriproduksjon?