Danmark innførte svindyr koronaregel uten at det finnes et eneste offentlig dokument

0
Bakgrunnsbilde: Fra salen i Folketinget. Foto: Shutterstock

»Fuldstændig vanvittigt«: Der findes ikke et eneste sundhedsfagligt dokument om milliarddyr coronaregel, skriver den danske avisa Berlingske. Avisa fortsetter:

Den såkaldte seksdagesregel, som har kostet arbejdspladser og milliarder i omsætning i København, blev indført, uden at sundhedsmyndighederne blev spurgt til råds, viser aktindsigt. »Fuldstændig vanvittigt,« lyder kritikken. Den ansvarlige minister ønsker ikke at forholde sig til sagen.

Det var med dybe rynker i panden, at statsminister Mette Frederiksen (S) 29. maj bebudede en forsigtig åbning af grænserne, der skulle finde sted i juni.

»Vi skal åbne Danmark kontrolleret og gøre det skridt for skridt,« lød det fra statsministeren.

Til det formål opfandt regeringen en af de mest vidtgående og omkostningsfulde coronaregler under hele krisen. Den såkaldte seksdagesregel, som betød, at udenlandske turister skulle booke mindst seks overnatninger for at krydse grænsen til Danmark.

Nu viser det sig, at der ikke findes et eneste dokument om den omstridte regel hos sundhedsmyndighederne.

Dermed ser det ud til, at reglen, som kostede den københavnske oplevelsesindustri milliarder af kroner, blev indført uden at indhente en sundhedsfaglig vurdering fra regeringens egne rådgivere, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.

Bransjeorganisasjonen Horesta har beregnet at bare for turismeindustrien i København tiltakene kostet 6,7 milliarder kroner, mye av det skyldes denne regelen.

Justisminister Nick Hækkerup (S) har forsvart regelen i Folketinget og sagt at den er basert på en »mavefornemmelse«. Aadministrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, sier at han tror regelen er innført helt vilkårlig.

»Jeg tror, at beslutningen har været mere eller mindre tilfældig. Regeringens kerne har formentlig siddet og tænkt over, hvordan den kunne udvise størst mulig handlekraft, og så har man valgt at lægge sig fast på seks dage. Selv om man lige så godt kunne have sagt to, tre, fire eller fem dage, for det havde betydet, at langt flere kunne beholde deres arbejde«

I Danmark var det ytre press for innføring av koronaregimet, men statsminister Mette Fredriksen har til nå ikke vært villig til å si hvor det kom fra.

Heller ikke i Norge er det mulig å spore opp sentrale dokumenter i denne koronaprosessen.

Allerede i mars kom Folkehelseinstituttet med klare advarsler mot den stengninga av det norske samfunnet som regjeringa Solberg vedtok 12. mars. Etter hvert vil mange mene at tiltakene er overdrevne, skriver Aftenposten.

VG gjenga sitater fra en rapport skrevet av fagfolk i FHI der det heter:

«Det er stort press på å implementere tiltak som ikke er kunnskapsbaserte eller gjennomførbare i Norge, spesielt etter at andre land har valgt å bruke inngripende tiltak som i nåværende situasjon vil ha begrenset effekt i Norge».

Presset for å stenge Norge kom ikke fra fagekspertene her til lands. Samtidig har regjeringa innrømt at det var et «press utenfra» for at Norge skulle innføre strenge tiltak.

Vi har tidligere bedt statsministerens kontor om svar på følgende spørsmål:

  • Hvem anbefalte regjeringen å gjennomføre så omfattende tiltak?
  • Hvilken ordlyd hadde denne anbefalingen?
  • Hva slags konsekvensutredning ble gjort før tiltakene ble iverksatt?

Hvorfor er det ingen andre medier som går på Erna Solberg og SMK for å få svar på så grunnleggende spørsmål?

Det finnes ennå ikke tall på hvor mange konkurser og permanente nedleggelser nedstenginga har ført til og hva den samlede prislappen på regjeringa Solbergs stenging av Norge vil bli, men det ligger i størrelsesorden flere hundre milliarder.

Finnes det ikke noen politiske opposisjonspartier i Norge? Er det ingen av dem som er interesserte i å vite hvorfor økonomien vår er påført så enorme skader og hvem som presset regjeringa til å gjøre det?

Forrige artikkelKrigføring ved hjelp av flyktninger
Neste artikkelDet langsomme ensomhetsdrapet