Italias statsminister advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela

0
Giuseppe Conte. Kilde: eldiario.es

Mens de andre regjeringssjefene i EU opptrer som et talekor for Washingtons trusler mot Venezuela skiller Italias statsminister Giuseppe Conte seg markant ut fra flokken.

I en uttalelse sier han at man må

«hindre en opptrapping av volden i landet, og unngå at Venezuela blir et område med konfrontasjon og splittelser gjennom intervensjon fra utenlandske stater».

Det viktigste i denne uttalelsen er at han klart advarer mot utenlandsk intervensjon og at han ikke, som de mer veldresserte EU-lederne stiller noe 8-dagers ultimatum til regjeringa i Venezuela. Conte understreket også de nære forbindelsene mellom Italia og Venezuela fordi det finnes en stor italiensk diaspora i landet.

Hans innenriksminister Matteo Salvini fra Lega, derimot, stiller seg på linje med EU-toppene. Salvini er kjent for å være på kant med Tyskland og Frankrike om det meste, men det gjelder ikke her.

Derimot er hans regjeringspartnere i Femstjernersbevegelsen for å støtte Venezuela mot kuppmakerne. Alessandro Di Battista fra M5S advarer om at den politikken USA og EU nå fører er den samme som de førte forut for krigen mot Libya. Han skriver på Facebook:

«Å gi Venezuela et ultimatum er megagalaktisk idioti. Det er identisk samme skjema som de brukte mot Libya og Gaddafi. Identisk. Dette handler ikke om å forsvare Maduro. Det handler om å hindre en voldsspiral som kan bli verre enn noen gang.

De andre store partiene i Italia som Berlusconis Forza Italia og det tidligere regjeringspartiet Partito Socialista står på ultimatumlinja. Det betyr at det vil bli et økt press på Italias regjering både innenfra og utenfra for å bringe dem på linje.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelLikelydende krav fra europeiske regjeringer om at Venezuela skal anerkjenne kuppmakeren
Neste artikkelWorld Economic Forum frykter framtida
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).