Russland har gitt USA dokumentasjon om forberedelser til gassprovokasjon i Syria

0
Fra en gassprovokasjon i Syria. Folk fra White Helmets uten verneutstyr i et område der det angivelig er brukt giftgass

Anatolij Antonov, som er Russland ambassadør til Washington, har hatt møte med USAs spesialutsending til Syria, James Jeffrey og assisterende utenriksminister David M. Satterfield og lagt fram for dem det etterretningsmaterialet som Russland har om en mulig ny gassprovokasjon i Syria. Antonov advarte mot at terrorister og falske humanitære organisasjoner som White Helmets kan komme til å lage noe som skal se ut som et kjemisk angrep på Idlib for å utløse et vestlig angrep på Syria. Det er den russiske nyhetskanalen RT som melder dette.

Det russiske forsvarsdepartementet har tidligere sagt at det er terrororganisasjonen Tahrir al-Sham som har fraktet inn tønner med klor og at de blir ledet av spesialister fra den private britiske etterretningsorganisasjonen Olive Group. Men dette firmaet har benektet enhver forbindelse til en slik aksjon.

Det sies at møtet mellom Antonov og de to amerikanerne foregikk i en «profesjonell atmosfære». Det at russerne legger fram sin etterretning for USA viser at de antakelig er ganske sikre på at denne informasjonen er korrekt og at de vil foregripe et mulig USA-angrep på Syria.

Russland har nå utplassert en flåte på minst 25 skip utenfor kysten av Syria og har avansert antiluftskyts på plass. Russland har igjen advart USA, Storbritannia og Frankrike mot å gjennomføre noe angrep på Syria. Et slikt angrep ville være imot FN-pakten og Sikkerhetsrådets resolusjoner, sier talsmenn for Russland. Det siste har de åpenbart rett i, men slike detaljer som folkerett og FN-pakten bryr USA seg lite om. USA risikerer derimot å bli enda mer avslørt denne gangen siden det eventuelt vil bli en lenge varslet provokasjon.

Syrias utenriksminister Walid Muallem hevder at Syria har etterretningsinformasjon om at White Helmets har kidnappet 44 barn for å bruke dem i sin provokasjon med gassangrep. Påstanden er ikke bekreftet av andre kilder og det går an å spørre seg om dette kan stemme. Vil White Helmets virkelig være villige til å gå så langt? Erfaringene fra krigen hittil tilsier at det ikke finnes noen grenser for hvor langt terroristene i Syria er villige til å gå.

Den tidligere Pentagon-tjenestemannen Michael Maloof sier til RT at terroristene har alt å vinne på å lage en slik provokasjon for igjen å prøve å vinne internasjonal sympati.

Idlib er den siste store bastionen for al-Nusra og liknende terrororganisasjoner i Syria. Når denne regionen blir frigjort vil nederlaget deres være fullstendig. Det er derfor grunn til å anta at de ikke vil gi seg uten videre, men kjempe til det siste og ta med seg så mange sivile som mulig i fallet.

Det er rimelig å anta at både USA og Russland ønsker å unngå at de to atommaktene skal komme i kamp i Syria, men marginene er små. Russland kan ikke tillate at USA angriper mål av betydning i Syria eller at USA skal hindre offensiven mot Idlib. Og dersom Russland skulle ønske det har landet nå så mye avanserte våpen til stede i og nær Syria at de vil være i stand til å lamme et angrep. Blant annet har Russland elektroniske systemer på plass som er i stand til å blokkere deler av luftrommet over Syria for amerikanske fly og droner.

Generalløytnant Ben Hodges, som var kommandant for US Army i Europa mener at Russland har systemer på taktisk nivå i den elektroniske krigføringa som overgår det USA sitter inne med.

Forrige artikkel– USA utplasserer radar- og missilsystem i Nord-Syria
Neste artikkelOgså Statkraft på banen med tvilsomme teorier om krafteksport
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).