Krigen med terror

1
USA trener terrorister i Syria
Victoria Tømmeraas Berg

Av Victoria Tømmeraas Berg.

At vi fremdeles godtar begrepsbruken «krigen mot terror» i omtaler av USAs krigshandlinger, til tross for vår kunnskap om USAs rolle i opptreningen og bevæpningen av de samme terroristgruppene vi nå sloss mot, kan ikke kalles annet enn et villet selvbedrag. Aftenposten rapporterer eksempelvis den 22. januar at «USA sendte soldater til Syria for å bekjempe IS», og at beslutningen om forbli i Syria på ubestemt tid, er en «videreføring» av «USAs nesten 20 år lange krig mot terror» – og følgelig moralsk akseptabel.

Dette stemmer jo ikke. Vi vet at USA sendte soldater til Syria for å bistå i innsatsen for regimeskifte, og at «opposisjonen» lenge anså fremveksten av IS som gunstig for dette formålet. Så tidlig som 2006, fem år før konflikten brøt ut, og lenge før Assad var et navn på alles lepper – planla USA å destabilisere Syria og svekke Assad. Denne informasjonen er tilgjengelig for enhver som er interessert (Wikileaks-kabelen 06DAMASCUS5399_a). I samme dokument fremgår det også at USA allerede på dette tidspunktet var kjent med tilstedeværelsen av «islamistiske opposisjonsgrupper» i Syria.

Og når vi snakker om «opposisjonen» i Syria: i et hemmeligstemplet dokument fra det amerikanske etterretningsbyrået DIA, datert 2012 – to år før USA selv trådte militært inn i «kampen mot IS», men godt og vel et år inn i USAs offentlige program for finansiering og trening av såkalte opprørsgrupper – identifiseres det muslimske brorskap, salafistene og Al-Qaida i Irak (altså IS selv) som de drivende krefter i opprøret mot Assad. Dette opprøret støttet USA og vesten fra første stund. I samme rapport predikeres også opprettelsen av en salafistisk utbryterstat i østlige Syria, noe som anses for å være «akkurat det støttespillerne til opposisjonen ønsker, for å isolere det Syriske regimet» (14-L-0552/DIA/287).

Hvorfor snakker vi om «krigen mot terror» når det egentlig er snakk om krig med terror. I disse «fake news» dager er det verdt å merke seg at den mest utbredte formen for manipulasjon av folkeopinionen – nemlig legitimeringen av krig – foregår i de mest stuerene aviser.

Victoria Tømmeraas Berg

Statsviter


Artikkelen ble først publisert som leserinnlegg i Klassekampen.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. baluba says:

  Her er en ny fake: .
  “Israel bombet IS i Egypt
  I kampen mot iS har israelske fly, helikoptre og droner gjennomført over 100 angrep på sinaihalvøya med godkjennelse fra Egypt, skrver New York times. Da Egypt ikke så ut til å klare kampen alene, satte israelerne inn en hemmlig luftoffensiv”

  Hvorfor skulle Israel gjøre dette? Det er stikk i strid med all fornuft.
  Det er også en annen rar nyhet på txttv: “Strengere kontroll med rike russere” Der russiske oligarker skal tvinges til å opplyse hvor de har fått formuene sine???"

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere