Tyskland: SPD svakt, AfD og Linke kjemper om tredjeplass

0

Kort tid før det tyske valget til Forbundsdagen vier meningsmålingene at koalisjonen CDU/CSU, altså Merkels partigruppering, ligger langt foran konkurrentene med 36% oppslutning. Det sosialdemokratiske partiet ligger an til å tape fire prosent i forhold til valget i 2013 og ligger på 22%.

På delt tredjeplass ligger Linke og Alternative fûr Deutschland (AfD) med 11% hver. Deretter kommer FDP 9% og de grønne 7%.

I Tyskland må det dannes en flertallskoalisjon, og i inneværende periode har den bestått av CDU/CSU og SPD. Dersom meningsmålingene får rett, vil de også kunne danne regjering etter valget. Alternativt vil det kunne dannes det som i Tyskland kalles en svart-gul-grønn koalisjon, eller en Jamaica-koalisjon, det vil si CDU/CSU, FDP og de grønne.

Går det slik meningsmålingene sier, blir det første gang det innvandringskritiske partiet AfD blir representert i Forbundsdagen. Ved forrige valg fikk de 4,7% og klarte dermed ikke sperregrensa på 5%. Partiet er imidlertid allerede representert i flere delstatsforsamlinger.

For Martin Schulz og SPD ville et resultat på 22% bety det dårligste valgresultatet siden 1949, ett prosentpoeng under katastrofevalget i 2009. Det dominerende partiet blant de europeiske sosialdemokratiske partiene vil i så fall befeste sin tilbakegang og dermed bekrefte krisa i den sosialdemokratiske leiren.

I likhet med sine søsterpartier er SPD blitt et sosialliberalt parti som knapt er til å skille fra sentrumhøyre-partiene, og velgerne straffer dem for det.

Tidligere utgjorde arbeiderklassen den viktigste velgergruppa til SPD, men i de seinere åra har arbeiderne i økende grad forlatt partiet og blitt erstattet med akademikere, intellektuelle og høyere funksjonærer. Det eneste sosialdemokratiske partiet som skiller seg ut fra denne negative trenden er britiske Labour, som i de siste målingene har hatt en klar ledelse på Toryene.

Etter alle solemerker kan Angela Merkel gjøre seg klar for sin fjerde periode som tysk forbundskansler.

 

Forrige artikkelMot dollaren: Venezuela går over til yuan i oljehandel
Neste artikkelLære av Corbyn? Jonas er jo helt uenig med Corbyn!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).