Tyrkia nærmer seg en missilavtale med Russland

På tross av en serie med innvendinger fra USA er NATO-landet Tyrkia kommet langt i retning av å undertegne en avtale med Russland om kjøp av avanserte S400-missiler, sier militære kilder til Financial Times.

Tyrkia og Russland skal ha blitt enige om en pris på 3 milliarder dollar for fire missilbatterier og et antall missiler, sier den tyrkiske kilden.

S400-missiler under en parade på Den røde plass i Moskva

Hvis avtalen går gjennom, vil det være en ytterligere belastning på forholdet mellom USA og Tyrkia og det vil også sette Tyrkias NATO-medlemskap på prøve.

Det har vært konflikter mellom Tyrkia og USA om bruken av Incirlik-basen, og tyske utsendinger er nektet adgang til denne basen.

Flere amerikanske tjenestemenn, og blant annet stabssjef i US Air Force, general David L. Goldfein, har møtt tyrkiske kolleger for å prøve å hindre rakettkjøpet.

På sin side har president Recep Tayyip Erdoğan prøvd å etablere et samarbeid med Russland. De to landene var på randen av totalt brudd etter at tyrkisk flyvåpen skjøt ned et russisk kampfly over syrisk territorium i november 2015, men skritt for skritt er forholdet blitt forbedret, og kan kanskje krones med en betydelig militæravtale.

Tyrkia har også nærmet seg den kinesisk-russiskledede Shanghai Cooperation Organization, og kan kanskje komme til å bli fullt medlem der. Det vil i så fall bety at Tyrkia velger Eurasia og vender ryggen til EU og Europa. Kina har vært avventende til et fullt tyrkisk medlemskap i SCO, men Kinas ambassadør til Ankara sa i mai 2017 at landet er klart for å diskutere et opptak av Tyrkia som fullt medlem i organisasjonen.

Det pågår et geopolitisk jordskjelv, men det blir uhyre sjelden fanget opp av norske medier. 

  6 kommentarer til “Tyrkia nærmer seg en missilavtale med Russland

 1. gmiksche
  14. juli 2017 klokka 08:15

  Det råder total tystnad om detta i svenska PK-media. Det är brännhet och därför vågar man inte röra vid det.

 2. FR.ED
  14. juli 2017 klokka 09:14

  Erdogan har oppdaget at NATO trenger Tyrkia mer enn det Tyrkia trenger NATO. Det gir han mye større spillerom.

 3. SH
  14. juli 2017 klokka 11:36

  Tyrkia har vel gradvis endret oppfattelse av hvem det lønner seg å samarbeide med, og spesielt etter Aleppos fall.

 4. Kjell Aasen
  14. juli 2017 klokka 13:59

  Dardanellene og Bosporus ligger der det ligger.

 5. 14. juli 2017 klokka 14:44

  “Tyrkia nærmer seg en missilavtale med Russland”

  Ja. – “Det pågår et geopolitisk jordskjelv, men det blir uhyre sjelden fanget opp av norske medier. ”

  Les mer om emnet i denne veldokumenterte, lesverdig skrevne boken. Her pekes bl.a. i teknisk detalj på hvordan dollaren sprakk, og nå er på rask vei til marginalisering. Konsekvensene for også Norge vil bli grove.

  “Ukraine: ZBIG’s Grand Chessboard & How the West Was Checkmated”
  https://www.amazon.co.uk/Ukraine-ZBIGs-Grand-Chessboard-Checkmated/dp/0996174079/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1500035742&sr=1-1&keywords=ukraine+chessboard

Legg inn en kommentar