Dobbeltspill i Syria – det handler ikke om IS

0

Av Victoria Tømmeraas Berg

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener debatten om det folkerettslige grunnlaget for norsk deltakelse i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Syria og Irak er ferdigsnakket. Det bør den ikke være. Til tross for den åpenbare problematikken forbundet med koalisjonens bruk av militærmakt på syrisk territorium – til gjentatte protester fra det sittende regimet – insisterer Søreide på at det kollektive forsvaret av Irak rettferdiggjør overgrepene mot Syrias suverenitet, som også norske spesialstyrker tar del i.

Det er ikke forsvaret av Irak i seg selv som er det tungtveiende argument i vurderingen som ligger til grunn for Norges deltakelse i koalisjonen, men snarere at koalisjonen anklager Syria for ikke å være i stand til, eller ikke være villig til,
å stanse angrepene fra IS. Bak denne vurderingen står en koalisjon av uttalte regimemotstandere. Det finnes mengder med eksplisitte bevis på at USA fremmer et regimeskifte i Syria for å svekke Iran og Hizbollah, og slik ivareta Israels interesser i regionen; Saudi-Arabia støtter IS med penger, logistikk og amerikanskproduserte våpen, også i Syria – et faktum som setter landets nylige kjøp av amerikanske våpen i et viktig perspektiv.

Storbritannia måtte avslutte en terrorsak da det
 kom frem at
 britiske MI6 selv
 støttet den aktuelle
 syriske gruppen med 
trening og våpen, smuglet fra 
Libya med hjelp fra CIA allerede
 i 2012. Også Frankrike og Tyrkia støtter regimefiendtlige syriske opprørsgrupper. Når disse landene ønsker grønt lys for å benytte seg av syrisk territorium er det klart at det ikke er Irak eller IS det egentlig handler om.

Argumentasjonen om «kollektivt forsvar» tåkelegger det faktum at koalisjonen vi deltar i, i bunn og grunn også fungerer som en koalisjon mot Assad. Legges dette til grunn for debatten, blir det tydelig at det ikke er folkerettslig «innafor» når Norge trener lokale syriske opprørsgrupper. Det pågår et dobbeltspill i Syria, og Norge tar aktivt del i dette.

Victoria Tømmeraas Berg,

statsviter

 

Denne artikkelen ble først publisert i Klassekampen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.