Dobbeltspill i Syria – det handler ikke om IS

12
Victoria Tømmeraas Berg

Av Victoria Tømmeraas Berg

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener debatten om det folkerettslige grunnlaget for norsk deltakelse i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Syria og Irak er ferdigsnakket. Det bør den ikke være. Til tross for den åpenbare problematikken forbundet med koalisjonens bruk av militærmakt på syrisk territorium – til gjentatte protester fra det sittende regimet – insisterer Søreide på at det kollektive forsvaret av Irak rettferdiggjør overgrepene mot Syrias suverenitet, som også norske spesialstyrker tar del i.

Det er ikke forsvaret av Irak i seg selv som er det tungtveiende argument i vurderingen som ligger til grunn for Norges deltakelse i koalisjonen, men snarere at koalisjonen anklager Syria for ikke å være i stand til, eller ikke være villig til,
å stanse angrepene fra IS. Bak denne vurderingen står en koalisjon av uttalte regimemotstandere. Det finnes mengder med eksplisitte bevis på at USA fremmer et regimeskifte i Syria for å svekke Iran og Hizbollah, og slik ivareta Israels interesser i regionen; Saudi-Arabia støtter IS med penger, logistikk og amerikanskproduserte våpen, også i Syria – et faktum som setter landets nylige kjøp av amerikanske våpen i et viktig perspektiv.

Storbritannia måtte avslutte en terrorsak da det
 kom frem at
 britiske MI6 selv
 støttet den aktuelle
 syriske gruppen med 
trening og våpen, smuglet fra 
Libya med hjelp fra CIA allerede
 i 2012. Også Frankrike og Tyrkia støtter regimefiendtlige syriske opprørsgrupper. Når disse landene ønsker grønt lys for å benytte seg av syrisk territorium er det klart at det ikke er Irak eller IS det egentlig handler om.

Argumentasjonen om «kollektivt forsvar» tåkelegger det faktum at koalisjonen vi deltar i, i bunn og grunn også fungerer som en koalisjon mot Assad. Legges dette til grunn for debatten, blir det tydelig at det ikke er folkerettslig «innafor» når Norge trener lokale syriske opprørsgrupper. Det pågår et dobbeltspill i Syria, og Norge tar aktivt del i dette.

Victoria Tømmeraas Berg,

statsviter

 

Denne artikkelen ble først publisert i Klassekampen

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Klart, kort og konsist om Norges rolle i Syria, geopolitisk kontekst og folkerettslig legitimitet. Utmerket.

 2. Flott innlegg! Jeg håper folk våkner og lar være å stemme på de partiene som støtter USAs skitne kriger.

  • Ja, du må våkne opp… Som Anki kommenterte her under «Kan folkefienden Corbyn bli statsminister?»

   «If voting changed anything, they’d make it illegal. Det er interessant at skolerte og tenkende mennesker fortsetter å leke elitens spill når resultatet er det samme hver eneste gang; the rich get richer, the poor get poorer and the bombs never stop.»

 3. Mer og mer kommer for dagen.
  Victoria Tømmeraas Berg : Takk for god artikkel.
  Norge bør før det er for sent trekke sine styrker ut av Syria. De har så absolutt intet der å gjøre.
  Det er for Norges del meget alvorlig å » trene opp » jihadister som kriger for en Islamsk Stat.

 4. Med den klare forståelsen som Victoria Tømmeraas Berg her legger for dagen, er det ikke så rart at hun ikke frekventerer på statskanalens desinformasjonssendinger.

 5. Men dette er jo feil. Det er jo nett opp IS det handler om. IS var et av flere instrumenter for å velte Assad. Men nå taper IS. Og da må USAs allierte sette inn egne styrker som russerne ikke tørr angripe.

  • Det handler om å være god alliert for USA og være med på «legitimere» USAs kriminelle handlinger.

 6. Ja hva handler dette om da?? CIA kalifatets land, ISIS kalifatets land, Assad kalifatets land, FSB kalifatets land. Er ISIS egentlig Mossad? Er ISIS egentlig CIA? Er egentlig Assad FSB?

 7. Meget klar og velskrevet artikkel. Utrolig rått spill Vesten bedriver når de (vi ?) vil erstatte det sekulære regimet i Syria, som har stor folkelig oppslutning, med et sharia-styre av fundamentalistiske jihadister. Vår forsvarsminister vet selvfølgelig meget godt hva det dreier seg om, men bedriver aktiv desinformasjon. En skam for Norge.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.