Syrias hær avskjærer IS og når grensa til Irak

Den syriske hæren sier i et kommuniké at den har lykkes med en lynmanøver å avskjære styrkene til Den islamske staten og etablere et støttepunkt ved grensa mot Irak ved al-Tanf. Meldinga blir også gjengitt av Qatars nyhetsbyrå al-Jazeera, og den blir indirekte bekreftet av USAs kommando i sør. Syrias hær har påført IS store tap i området, men også avskåret USA-alliansen styrker i Sør-Syria, der også de norske styrkene befinner seg.

Al Jazeeras Stefanie Dekker sier at dette betyr at Syria nå blokkerer koalisjonens muligheter til å rykke nordover.

USAs «koalisjon» uttrykker bekymring over de syriske styrkenes framgang og kaller det «fiendtlige handlinger fra pro-regime styrker». Altså: Et medlemsland i FN sikrer seg kontroll over eget territorium, og USA som står på Syrias jord i strid med FN-pakten, tillater seg å kalle dette en «fiendtlig handling». USA sier også at de vil ta de nødvendige tiltak for å «beskytte sine egne styrker». Det er vel det forsvarsminister Eriksen Søreide kaller «selvforsvar». Med disse spektakulære framgangene for den syriske armeen i kampen mot IS blir det også ytterligere absurd å hevde at Syria “mangler evne og vilje” til å bekjempe IS, som er det fikenbladet som er holdt opp som argument for den norske deltakelsen i den ulovlige intervensjonen.

Samtidig ser det ut til at IS-styrkene i irakiske Mosul går mot sitt endelige nederlag. IS kontrollerer nå bare gamlebyen, men taper nå så mye så raskt at deres befestninger i byen kan være utslettet i løpet av kort tid.

Det meldes også at jihadistene slåss seg i mellom både i Idlib i nord og i Daraa i sør. I Idlib er det al-Qaida som har angrepet og slått ned styrkene til FSA. I Daraa skal det ha vært trefninger mellom fraksjoner i FSA.

Den syriske hæren har også framgang mot IS mellom Palmyra og Deir Ezzor, men IS har svart med å sette inn alt de har av styrker og materiell i området i et desperat forsøk på å unngå et totalt nederlag på denne fronten.

Det er for tidlig å snakke om seier i Syrias krig mot jihadistene og deres utenlandske støttespillere, men situasjonen er totalt forandret til Syrias fordel på under et år. Men vent ikke at hovedstrømsmediene eller norske politikere jubler over terroristenes nederlag.

 

  37 kommentarer til “Syrias hær avskjærer IS og når grensa til Irak

 1. 12. juni 2017 klokka 08:52

  Det er vel USA og Russland som bekjemper IS, og Syria stepper inn når det ikke er for farlig. Er det slik at Syria kommer med for å massakrere sivilbefolkningen straks IS er ute?

  • 12. juni 2017 klokka 09:44

   Hvorfor stille spörsmål, du kan vel analysere litt selv og presentere dine tanker?

  • 13. juni 2017 klokka 22:30

   Tulling.

   • 14. juni 2017 klokka 11:38

    Det får vi nok snart vite ved å følge med på hva som skjer. Kanskje best å være føre var.

 2. FR.ED
  12. juni 2017 klokka 09:05

  Al Jazeera fornekter seg ikke. De er i alle fall konsekvente når de kaller krigen for “Syrian civil war”.

 3. 12. juni 2017 klokka 11:37

  Terje Henriksen, det har blitt drept godt over 100 000 syriske regjeringssoldater i denne krigen. Du skulle hatt mer juling enn mat som skriver “Syria stepper inn når det ikke er for farlig”.

  • 13. juni 2017 klokka 22:39

   Enig. – Fyren er jo en tulling.

   • 14. juni 2017 klokka 11:50

    Svarene dine viser at du mangler argumenter og benytter sykeliggjøring for å ødelegge dine meningsmotstanderes argumenter. Det er akkurat slik psykologer og deres klonende professorer og psykiatere holder på. Velkommen i klubben. Du har mistet din troverdighet.

 4. SH
  12. juni 2017 klokka 11:42

  Dette representerer vel egentlig nederlag for 2 av IS sine hovedmål som dreier seg om følgende:
  -Fraktforbindelsen mellom Iran og Hizbollah og mellom Iran og Assad-regimet (IS sitt mål om å stoppe denne).
  -Gassrørledning fra Qatar til Europa gjennom Syria og Tyrkia (IS sitt mål om å muliggjøre denne).
  Det siste har vel Qatar for lengst innsett, nemlig at en slik gassrørledning ikke lenger er realistisk.

  Hva blir det neste? Å sette inn norske spesialsoldater i heltemodig kamp for å hjelpe IS/USA med å ta tilbake kontrollen over grenseområdet fra syriske (og evt russiske) styrke?

  • FR.ED
   13. juni 2017 klokka 09:43

   Norske soldater har ikke stått distansen ut i Afghanistan. Det er lite trolig at de vil gjøre det i Syria eller Irak heller, fordi det er ikke vår krig og vi har i bunn og grunn ikke noe vi skal forsvare. Forøvrig skal det bare en liten “feilbombing” til fra russiske eller syriske fly som treffer norske soldater før nordmennene er tilbake på norsk jord.

   • FR.ED
    13. juni 2017 klokka 09:45

    Det er ikke vanskelig å se at det vil bli pinlig for regjeringen dersom norske soldater blir bombet i hjel inne i Syria.

 5. Terje Henriksen
  12. juni 2017 klokka 12:19

  Det inkluderer deres angrep på lett bevæpnede opprørere forsvarte seg selv og som likevel klarte å bite fra seg, og sivile som ikke var stridende.

  • 13. juni 2017 klokka 22:37

   Drøy og skammelig tulling.

 6. Terje Henriksen
  12. juni 2017 klokka 12:22

  Hindre at Assads styrker får anledning til å massakrere sivilbefolkningen, kanskje?

 7. Erasmus Montanus
  12. juni 2017 klokka 13:43

  Et godt råd Terje , det er bedre å holde kjeft å la folk tro du et en idiot , enn å åpne den å fjerne enhver tvil.

  • 13. juni 2017 klokka 00:18

   Min erfaring er at det rådet passer best for psykologiprofessorer og psykologer som analyserer folk.

 8. 12. juni 2017 klokka 18:43

  Trege Henriksen høres ut som en av Pål Refsdal støttespillere……3 ganger hurra for alqaida-mann

  • 13. juni 2017 klokka 00:17

   Mens andre igjen er veldig kjappe til å tro på tøv, f.eks. på psykologiprofessorer m/fjertefølje og ormeyngel som bruker løgn som metode.

 9. KZ
  13. juni 2017 klokka 11:49

  Og Trumps hær fortsetter å gi støtte til IS. Våpen, luftstøtte, etterretning, rasjoner, ammo, osv.

  Eller er det meningen at vi skal late som at USA slåss mot IS nå? Siden det her inne er opplest og vedtatt at Trump er “anti establishment”?

  • 13. juni 2017 klokka 12:05

   Litt merkelig å påstå at USA gir støtte til IS, når USA bomber IS. Det ville være mer logisk om Assad & Co var IS-sympatisører siden begge massakrerer sivile bevisst. Kanskje de har en hemmelig avtale?

    • 13. juni 2017 klokka 20:17

     Tenk om de behandler skadde både fra den ene og den andre siden ?
     Limer inn fra en gammel tråd:

     kim fredriksen
     20. mars 2015 klokka 07:59

     Skjønner heller ikke hvorfor du blander inn Israel i dette. Mister jo mye troverdighet da. Har selv jobbet på sykehus i Israel. Og bare på det ene sykehus behandet de flere hundre skadde fra Syria. De fleste var sivile. Så snakker du her om en soldat? Israel er ett land som kan forsvare seg, og du krysser ikke grensen der uten at du får lov. Enten du er sivil eller militær. Men hjelp gir de til skadde, enten de er fra Syria eller Gaza
     https://steigan.no/2015/01/07/det-er-noe-veldig-merkelig-med-is/#comments

     • 13. juni 2017 klokka 20:20

      Det kan jo hende dette også er tilfelle her, at de hjelper skadde fra flere sider.

     • 13. juni 2017 klokka 20:28

      – Dette er svært alvorlige påstander, og hvis det er riktig er det selvfølgelig helt uaktuelt for oss å finansiere et sykehus som kontrolleres av IS, sier UDs kommunikasjonssjef.

     • Harald Støren
      13. juni 2017 klokka 21:41

      “Israel hjelper skadde”… Skulle da også bare mangle! Det er ei plikt alle land har og som er nedfelt i den internasjonale Røde Kors-konvensjonen. Men hvorfor holder Israel grensene sine hermetisk lukka for syriske flyktninger? Det er et eklatant brott på Folkeretten!

   • 13. juni 2017 klokka 22:34

    Tulling.

    Dine kommentarer er verdt null her.

    • 14. juni 2017 klokka 11:41

     For folk som avviser sannheten og dyrker løgner og vrangforestillinger, så er de vel det.

    • 14. juni 2017 klokka 11:46

     Og du har vel solide bevis for dine påstander, eller er du bare ute etter å ødelegge min troverdighet for å hindre at visse fagfolk unngår å bli gått etter i sømmene?

     Tvangspregede forestillinger kommer fra psykologer, psykologiprofessorer og psykiatere som forsøker å helbrede symptomer. Det er nemlig blant disse fagarbeiderne at tvangstanker brukes til å presse gjennom løgner og vrangforestillinger og avvise sannheten.

     • ⒶF
      14. juni 2017 klokka 12:25

      Jah! Ta dem, Terje! Kill, kill!

    • 15. juni 2017 klokka 21:07

     Enig på sak.Bare tull.

    • 15. juni 2017 klokka 21:45

     Ullern, kunne du tydeliggjøre hvem som skulle være mottaker til den siste der ? Hvis du siktet til de siste kommentarene mine, så beklager jeg at det ikke finnes slettemuligheter, men moderator kan godt slette dem, for det skulle jeg gjerne gjordt selv.

 10. ⒶF
  14. juni 2017 klokka 00:38

  Folk burde kanskje vært beskyttet mot seg selv i internettsammenheng, men når de nå allikevel heldigvis får lov å leve fritt som spik, spenna gærne og ingen kan hindre dem i å kaste seg på diskusjoner, får de nesten bare ta det som kommer i den virkelige verden.

  Så, for å oppklare en misforståelse og sikkert såre minst én her, men ved det kanskje hindre at flere kaster bort livet på å svare Terje Henriksen som om det var et i nærheten av rasjonelt sinn bak kommentarene hans: Det er ikke det. Her lukter det tung psykiatri og paranoid schizofreni lang vei. Dette er tvangspregede forestillinger, og trenger ikke kommenteres annet enn med humor. Nå er jeg dønn seriøs. Slutt å kaste vann på den mølla nå.

  Sorry Terje, intet vondt ment fra min side, og jeg vet du tror jeg er hjernevasket av en psykolog nå, men det er lite jeg kan gjøre med det. Men jeg tror også det preller glatt av på deg, så det går sikkert greit for alle parter, dette her.

Legg inn en kommentar