USA nærmer seg en våpen-avtale med Saudi-Arabia på over $100 milliarder

Av Jason Ditz

De håper å avslutte avtalen før Trumps besøk til Riyadh.

Tidligere denne måneden sa offisielle representanter at USA prøvde å dra i land et milliard-dollar salg av våpen til Saudi-Arabia som en del av Trumps besøk i Riyadh. En uke før besøket sier nå US-representanter at Det hvite Huset nå nærmer seg en avtale og at den vil være større enn $100 milliarder i salgsverdi.


Denne artikkelen av Jason Ditz ble først publisert på Anti-war, oversatt til norsk av  Knut Lindtner og publisert på Derimot.no


Det gjenstår fortsatt noen detaljer, men planen er å få i stand en serie på stadig utvidete avtaler over de neste ti-årene som vil føre til at mer enn $300 milliarder går til våpenhandlere og ikke bare til til væpning av Saudi-Arabia. Avtalene vil også føre til ekstra-hjelp til Israel for å sikre dem deres «kvalitative militære overlegenhet» i forhold til Saudiene.

Representanter for det Hvite Huset sier at dette vil gjøre godt for økonomien og fastholder at en videre oppbygging av Saudi-Arabia allerede oppblåste militære er helt «vesentlig» på grunn av regionale problemer. Saudi-Arabia bruker naturligvis av sitt militær-budsjett til invasjonen av Jemen hvor de med den krigen forsøker å gjeninnsette tidligere president Hadi.

Med utgangspunkt i Saudi-Arabias Jemen-opptatte utenrikspolitikk er det sannsynlig av våpensalget i stor grad vil dreie seg om fly og bomber som de kan slippe over Nord-Jemen. Dessuten har konflikten vart mye lenger enn det Saudiene hadde beregnet, og det er få synlige tegn til interesse fra Saudiernes side for å trekke seg ut av den i nærmeste fremtid.

 

Her er resultatet av USAs våpen-salg til Saudi-Arabia. Denne guttens rettigheter betyr ingenting bare krigsindustrien får sitt.

 

Hvor mye dette betyr at Israel får, det avhenger i stor grad av den typen våpen som USA forsyner Saudi-Arabia med, ikke minst hvis det er «nye saker» i forsendelsene og ikke bare mer av gamle kjente varer. USA har forpliktet seg til å sørge for at Israel har en en våpen-teknisk fordel fremfor resten av Midt-Østen militært. Men samtid selger de store mengde våpen til resten av Midt-Østen og gir dermed våpenprodusentene både i pose og sekk ved at de forsyner alle sider i våpenkappløpet.

 

Oversettelse/bilder/tekst: Knut Lindtner

  2 kommentarer til “USA nærmer seg en våpen-avtale med Saudi-Arabia på over $100 milliarder

 1. FR.ED
  16. mai 2017 klokka 08:39

  Vice News reportasje om kappløpet om å armere Midt-Østen bør ses :https://www.youtube.com/watch?v=tIzn45hcNLQ

 2. FR.ED
  17. mai 2017 klokka 23:20

  “We share intelligence with Saudi Arabia about terrorism. We gain from that relationship. Every arms export application is very carefully looked at and judged by our criteria — some of the toughest in the world. But Saudi Arabia, equally, is entitled to defend itself.”

  Sier Storbritanias forsvarsminister.

  Kilde: https://www.almasdarnews.com/article/saudi-arabia-just-defending-bombs-yemen-claims-uk-defense-decretary/

Legg inn en kommentar