Generalstreik mot Michel Temers «reformer» i Brasil

0

Brasil stoppet praktisk talt opp 28. april 2017, da fagforeningsfolk over hele landet gjennomførte en generalstreik som stoppet offentlig transport og stanset mye av økonomien i protest mot politikken til president Michel Temer. Temer kom til makta gjennom et kupp i 2016 og gjennomfører en ekstrem nyliberalistisk politikk til stor begeistring for overklassen og internasjonal kapital.

Demonstranter blokkerte veier og kom i konfrontasjoner med politiet i mange byer. Kampen dreier seg om motstand mot Temer-regjeringas angrep på arbeidsplassrettigheter og pensjoner.

Temer er nå ekstremt upopulær og er ifølge meningsmålinger fra Ipsos mislikt av 87 prosent av brasilianerne, skriver TeleSur. Han ønsker nå å avskaffe en rekke av arbeidernes rettigheter og rasere pensjonssystemt, fordi han hevder at dette må til for å bedre landets økonomi.

Mange titalls fagforeninger og organisasjoner som støttet streiken, sier at endringene først og fremst vil ramme arbeidsfolk. Bedriftseierne vil for eksempel få adgang til å senke lønningene og øke arbeidstida uten videre. Temer går også inn for å fryse de offentlige utgiftene i 20 år.

De fleste tog- og t-banelinjer i Sao Paulo, landets største by, stengte i rushtida på grunn av streiken. Politiet brukte tåregass for å bryte opp protester som blokkerte veiene til Congonhas flyplass, den minste av Sao Paulos to flyplasser.

Økonomien i Brasil er for tida i kraftig tilbakeslag, noe som gjør svært mange brasilianere frustrert med presidenten. Statistikkbyrået IBGE melder at arbeidsløsheten økte fra 12 til 13,7 prosent i første kvartal 2017.

 

Forrige artikkelTrump vil dele opp Irak
Neste artikkelDen norske politiske ukulturen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).