Frislipp er ran

Frode Bygdnes

Av Frode Bygdnes

Folket eier fisken i havet, ikke regjeringa. Likevel vil fiskeriminister Sandberg gi trålerrederiene høstingsrett av en fornybar ressurs uten forpliktelser, og det til evig tid.

Regjeringa la i februar frem en havstrategi hvor det heter at Norge skal bli best på hav. Regjeringa har stormakts-holdninger for vårt havområde, men først må de ta fra kystbefolkninga rettighetene og ressursene. Fiskeriministeren følger opp med sin Stortingsmelding nr. 20 (2016-2017) om pliktsystemet til torsketrålerne. Her får rederne frislipp på sine forpliktelser til felleskapet.

Fiskeriminister Sandberg vil med et pennestrøk fjerne leveringsplikten.

Rederne skal slippe unna både sin aktivitetsplikt, leveringsplikt og tilbudsplikt til landanleggene langs kysten. Det vil medføre rasering av mottaksanleggene på kysten. Trålerne fikk sine rettigheter for å sikre landanleggene råstoff utenom sesongen slik at en kunne drive helårsvirke på land. Dette var samfunnskontrakten trålerne måtte godta. Å gå tilbake på dette vil medføre sanering av mottak. Slik rammes også kystflåten som er mer avhengig av mottak i lokalsamfunnene. Regjeringa har en strategi for å ramme bosettinga langs kysten i distrikts-Norge.

Det har over lang tid med mange fiskeriminister vært lagt føringer for fiskerettighetene, også kalt høstingsretten. Ved å innføre kvoter som så har blitt omsettbar, har kapitalen stadig fått større styringsrett over fiske på tross av deltakerloven og havrettsloven. Det fiskeriministeren nå gjør er å sette til side lovene for å gi høstingsretten til rederkapitalen i torskefiskeriene. En symbolsk reduksjon i trålernes kvoter samt et engangsbeløp for å kjøpe seg fri fra forpliktelser, er bare for å tildekke dette ranet av ressurser fra kystbefolkninga.

Når leveringsplikt og aktivitetsplikt for landanleggene har vært sabotert av rederne, er det regjeringas plikt å stramme inn og kreve at rederne følger opp samfunnskontrakten. I stedet ønsker regjeringa å oppheve alle forpliktelsene. Da blir begrepet at Norge skal bli stor på havet, meningsløs. Uten reguleringer, kan ikke fisket lenger være en nasjonal sak. Det blir fritt opp til børsen og rederkapitalen, mens folket og lokalsamfunn blir statister til frislippet. Regjeringa har ikke myndighet til dette. Maktfordelingsprinsippet gir regjeringa bare myndighet til å håndheve den politikken Stortinget bestemmer. Nå må Stortinget stoppe minister Sandberg. Kystfolket har en viktig anledning nå og det er å ikke gi FrP og H valgstemmer i september. Men folket bør også ha i mente at Arbeiderpartiet åpnet opp for kvoteomsetting og fiskeriministerne fra det partiet har stadig vekk undergravet råfiskloven.  Vi trenger en bevegelse for folk sine rettigheter, og vi trenger Rødt inn på Stortinget for å avsløre og hindre at kapitalen soper til seg folkets eiendom.

Frode Bygdnes

  19 kommentarer til “Frislipp er ran

 1. 26. mars 2017 klokka 14:34

  Dette gir jo en ypperlig anledning for AP til å få flere stemmer, eller gir de like mye faen? Om AP kom til makten igjen, ville de endre dette? En litmus test, som AP kommer til å tape med glans, slik at folk, en gang for alle, vil forstå at de ikke er mindre markedsliberalister enn de borgerlige partiene.

  Utover det er jeg redd jeg bryr meg lite om dette. Å tvinge de som fisker til å levere til spesielle steder er fordyrende og holder kunstig liv i det som ikke er liv laga. I tillegg blir resten av oss nødt til å ta en ekstra regning via skatteseddelen. Nord-Norge er stort, større en de fleste forstår, og å holde liv i hvert minste lille fiskevær oppover Helgelandskysten, Vesterålen, Lofoten og videre nordover og østover er en kostnad vi ikke trenger.

  • 26. mars 2017 klokka 16:22

   Kostnad? Liv laga? Her er en som har noe han skulle ha sagt i denne sammenhengen… http://sandfjordjenta.blogg.no/1489929109_trlkonsesjonan_fra_helvette.html

   • 26. mars 2017 klokka 18:20

    Min kommentar gjelder fremdeles.

    • Bård Olsen
     26. mars 2017 klokka 19:06

     Sverremunthe, hva ønsker du egentlig med din “kommentar”? Ergre og irritere alle som forsøker å yte motstand mot elitekapitalens utbytting og salg av landet? Belære dem Nordpå? Kanskje du ønsker en beklagelse fra oss her oppe med tanke på din urettferdige skatteseddel?

    • Hermann
     27. mars 2017 klokka 10:11

     En flåsete kommentar, sverremunthe. Hvorfor skal vi i det hele tatt “holde liv i” noe
     , utkanten Oslo inkludert?

     • 27. mars 2017 klokka 13:39

      Ja, hvorfor? Har ikke stedet mulighet til å holde liv i seg selv ser jeg egentlig ingen grunn til å holde liv i det. Forøvrig bir jeg et godt stykke ute på landet, selv.

  • Bård Olsen
   26. mars 2017 klokka 17:32

   Jeg blir helt satt ut av din kommentar….´å tvinge de som fisker´, ´íkke liv laga´, ´ekstra regning via skatteseddelen´, ´å holde liv i hvert minste lille fiskevær´, ´en kostnad VI ikke trenger´??? Montro hvorfor du velger å skrive noe slikt? Vil du at enhver som leser det skal bli sint, og isåfall hvorfor? Vil du diskutere distriktspolitikk?, eller vil du enkelt og greit bare opplyse oss om din totale mangel på kunnskap om dine og våre forfedre samtidig som du avslører at du heller ikke har noe til overs for kommende generasjoner i dette langstrakte landet? Hva får deg til å tro at slikt sprøyt har mening for noen andre enn den kyniske, korrupte, psykopatiske, økonomiske eliten som Steigan.no forsøker å yte motstand mot?? Ha en fortsatt fin dag og takk for ditt flotte bidrag i kampen mot utbytting og salg av landet.

  • Margit Nesland
   26. mars 2017 klokka 21:59

   Dette ser for meg ut til å være nok en EU-tilpasning. Ennå har Norge råderett over fiske-ressursene, men sist vi hadde folkeavstemming stod spanske fiskere klare til å hogge inn på de norske fiskebankene. De har allerede fisket havet utenfor Vest-Afrika mer eller mindre tomt og forårsaket økologisk kollaps. https://www.theguardian.com/environment/2012/apr/02/eu-fishing-west-africa-mauritania

  • 27. mars 2017 klokka 13:12

   Sverre Munthe, vurdert å begynne og skrive tekster for Stutum?

   • 27. mars 2017 klokka 13:50

    Tja, er det ikke fra dumme folk (fulle folk og unger) man skal høre sannheten?

    • 27. mars 2017 klokka 14:49

     Tror ikke du har noen anelse om sannheten I det hele tatt, men jeg kan gi deg ett hint, Sannheten gir liv og er livet. Sannheten er evig.

     • 27. mars 2017 klokka 15:45

      Jeg diskuterer politikk, ikke poesi.

     • 28. mars 2017 klokka 20:10

      Høres rent poetisk ut. Du har ikke hørt sannheten fra Håvamål, du også? Hadde en tulling som visste alt om lykke, etter å ha lest det. Tror vi dropper videre diskusjon.

  • Bård Olsen
   27. mars 2017 klokka 16:48

   Sverremunthe. Du diskuterer ikke politikk, du provoserer en hel landsdel med nedsettende, personlige følelser. Har du ikke lest noen av de andre sakene på Steigan.no? Den røde tråden er Elitenes ran av befolkninger, utbytting av ressurser, sentralisering, politisk korrupsjon osv osv. Hva ønsker du egentlig å oppnå med dine meninger? (du “bryr deg jo lite om dette”). Vi trenger ikke flere troll som avsporer viktige debatter med frykt og misunnelse. Ha en fortsatt fin dag.

   • 28. mars 2017 klokka 20:12

    Det beste er alltid å slippe å høre på folk som har en annen mening.

 2. Vidar Johansen
  26. mars 2017 klokka 16:03

  “… og vi trenger Rødt inn på Stortinget for å avsløre og hindre at kapitalen soper til seg folkets eiendom.”

  Som om Rødt kunne forhindre noe som helst.

  • Even
   27. mars 2017 klokka 08:08

   og det mangler ikke på opportunister ser jeg….

 3. 28. mars 2017 klokka 15:38

  Den mest tvilsomme lista som noen nordmenn i Norge noengang har stått oppført på, er “Israels venner på Stortinget”. Per Sandberg står på denne lista. Samtlige av folkene på denne lista burde blitt fjernet fra alle posisjoner som har med makt over det norske folk å gjøre. Hva bør folk på Stortinget som arbeider for en annen statsmakt kalles?

  “Israels venner” er definitivt ikke bare et problem befolkningen i Norge lider under, men i mange andre land også. George Galloway forklarer om en alvorlig hendelse og tingenes tilstand i Storbritannia. Mon tro om de norske medlemmene på Stortinget er like korrupte som sine britiske kolleger, og har lignende frynsegoder som de britiske “vennene” får? Det ville i så fall forklare mye av hva de holder på med der de sannsynligvis svimer rundt i Khazargjøkens tjeneste og stort sett gjør alt annet enn hva som tjener det norske folk. Vi valgte dem inn på Stortinget for å tjene oss og ikke Israel, eller hva?

  George Galloway: Israel Caught Subverting UK Government
  https://www.youtube.com/watch?v=GfVvUOJfxHo

Legg inn en kommentar