3,3 millioner underskrifter mot TTIP

0

Det europeiske borgerinitiativet Stop TTIP har nå samlet nesten 3,3 millioner underskrifter. I Tyskland har over 1,6 millioner mennesker undertegnet oppropet. Men forbundskansler Angela Merkel vil ikke sette av så mye som to minutter for å treffe representanter for aksjonen, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Forbundskanslerens kontor skylder på tidspress og ber underskriverne om å sende brevet i posten.

Sven Giegold som er talsmann for de grønne i Europaparlamentet sier: «Fru Merkel, 1,6 millioner landsmenn som er imot TTIP fortjener et par minutter når De kan sitte i timesvis i møter med lobbyister.»

Begge de to store partiene i Tyskland, CDU og SPD, har gått inn for TTIP. Men på grasrota i Tyskland er protestene kraftige. I oktober 2015 demonstrerte 250.000 mot TTIP og TISA i Berlin. Delegerte til Forbundsdagen blir effektivt hindret i å få innsyn i dokumentene. De kan bare leses ett sted, og det er i den amerikanske ambassaden to ganger i uka mellom 10 og 12 på formiddagen. Dette fikk presidenten i Forbundsdagen til å kreve åpenhet om dokumentene.

Det irske parlamentsmedlemmet Martina Anderson fra Sinn Féin sier at en studie utført for US Department of Agriculture viser at landbruket i EU vil bli den store taperen i alle de tre scenarioene som ble studert.

TTIP og TISA vil gi gigantselskaper muligheter til å kontrollere viktige deler av innenrikspolitikken i europeiske land, inkludert Norge, og på den måten undergrave demokratiet. Dette er en viktig grunn til at protestene i Europa er så omfattende. Men forbundskansler Angela Merkel, som ikke bryr seg så mye om hva hennes landsmenn måtte mene om politiske spørsmål, her også i denne saka lagt seg på den linja som er diktert fra Washington.

 

Forrige artikkelFare for konfrontasjon mellom Tyrkia og Russland i Syria?
Neste artikkelIran kommer til oljemarkedet med ytterligere én million fat. Og kanskje også Libya.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).