Fel­les­for­bun­det kan komme til å forkaste EØS-avtalen

5

14 av Fellesforbundets avdelinger foreslår for landsmøtet at organisasjonen må jobbe for å få Norge ut av EØS-avtalen. Ti avdelinger argumenterer for å beholde den. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

EØS-avtalen blir kilde til den av de store debattene på landsmøtet til Fellesforbundet som åpner 9. oktober. Hele 24 forslag til vedtak dreier seg om å forkaste eller beholde EØS-avtalen, som har skapt store endringer i norsk arbeidsliv.

Blant avdelingene i forbundet som har sendt inn forslag med uttrykkelig ønske om å beholde eller si opp EØS-avtalen, går flertallet på 14 inn for å jobbe for å få Norge til å si opp avtalen. Ti avdelinger, de aller fleste med et likelydende forslag, mener at det vil skape større problemer enn det løser, å si opp EØS-avtalen.

En av avdelingene, Midt-Gudbrandsdal fagforening, foreslår å utrede alternativer til EØS-avtalen og utsette diskusjonen til det foreligger. Men en slik utredning finnes allerede, finansiert blant annet av Fellesforbundet.

Det går fram av de innkomne forslagene om handelspolitikk til landsmøtet, som ABC Nyheter har gjennomgått.

Fellesforbundet er med sine 148.000 medlemmer LOs største i privat sektor, og har dermed stor innflytelse på hva LO skal mene om EØS-saken.

På bakgrunn av et initiativ fra Fagforbundet, EL & IT Forbundet og Nei til EU ble prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale etablert i februar 2010, med en rekke organisasjoner og forbund som deltakere. Deres rapport finnes her.
Fagbevegelsens motsand mot EØS-avtalen går naturligvis på tvers av hva ledelsen i Arbeiderpartiet ønsker. Dette er da også grunnen til at det har tatt så lang tid å utvikle motstanden, men nå virker det som om den kommer.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. Varer kan alltid byttes mot andre land som trenger disse varene. Handelsavtaler burde kun være for å lage langsiktige , forutsigbare, avtaler i dette varebyttet. Vennskapelig, ikke gjennom handelskrig.
  Et varebytte der penger kun er tall i et arbeidsbruk- og teknologi-regnskap; uavhengig av verdensvalutaens bakmenn sin rente- og valuta – triksing.
  I dette er en nasjons eget hjemmemarked det viktigste markedet. Og et eventuelt overskudd det man kunne/burde handle med. – Både i forhold til nasjonens stolthet ,og materielle sikkerhet.
  Nå er vi lurt til å tro at (vestlig) valuta ( og renter) er viktigere enn ledige arbeidskrefter når det gjelder materiell velstand, langsiktighet og pensjonsforpliktelser.
  Da sitter de som styrer det økonomiske systemet med alle trådene i veven. Og lager mønsteret.
  » De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt.»

 2. «Fel­les­for­bun­det kan komme til å forkaste EØS-avtalen»

  Wow! – Positive ting skjer, og tidligere antatt umulige utviklinger blir brått mulige. – Her er optimistisk lærdom å ta med til andre felter !-)

  – Er så lei av alle oppgittinger – eller kyniske manipulatorer – som sier og tenker: «Det går ikke», «Sånn har det alltid vært ( – så det kan ikke bedres)», «Makta rår» etc, og derfor ikke prøver. For veldig ofte er det ikke sant, kun en dårlig – om enn forståelig – tankevane.

  Men å forstå noen er IKKE å akseptere, f.eks. deres sviktende slutninger. Det er en svært viktig nyanse, som kan skape forskjellen mellom tap og seier i mange saker.

  Vit om det dårlige, tro på det gode. – Og ikke la svina slippe unna med svineriene, dvs. vær alltid selvkritisk til egen pessimisme.

  EØS-avtalen er tung å justere eller komme ut av. Helt klart. Men EU er p.t. svekket, i trykk fra «innstramming» (bankprofittering og økt ulikhet) og selvskapt «migrantkrise» (50.000 ankommer pr. uke fortsatt). EUs korrupte svakheter synes tydeligere. Det bør norske EU/EØS-motstandere gjøre mest og best mulig ut av. – Anledningen er gyllen.

  Og takk til Steigan som følger godt med, og deler informasjonen og innsiktene. 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.