Neocons omfavner al-Qaida

0
Nordmenn må innse at uansett hvor ille den tyske okkupasjonen av Norge var, så er de lidelsene Syria har opplevd under vår krig mot dem uendelig mye verre.

I sin desperate kamp for å styrte regjeringa i Syria har USA sagt at man vil støtte «moderate syriske krefter». Men fredsprisvinner Barack Obama har innrømt at disse moderate kreftene ikke finnes. Hva gjør man da? Jo, ganske enkelt, man omdefinerer terrorister og relanserer dem som «moderate».

Fra George W. Bush etter 11. september 2001 erklærte overfor hele verden at «enten er du med oss eller så er du imot oss» har det vært et dogme i USAs politikk at al-Qaida er det verste av denne verden, inkarnasjonen av ondskap og grusomhet. Derfor er det grunn til å legge merke til at en framtredende neocon, Midtøsten-kommentatoren Ahmed Rashid nå skriver i den prestisjetunge The New York Review of Books: Why We Need al-Qaeda:

Consider al-Nusra, ISIS’s primary rival in Syria. Unlike ISIS, which demands absolute subjugation of the inhabitants of any territory it conquers 
(surrender or be executed), al-Nusra is cooperating with other anti-Assad groups 
and recently joined the “Army of Conquest” alliance of rebel militias in northern Syria. Moreover, in contrast to ISIS’s
 largely international and non-Syrian fighting force, al-Nusra’s fighters 
are almost wholly Syrian, making them both more reliable and more committed to
 Syria’s future.

al-Nusra er al-Qaidas syriske filial. Rashid bekrefter i artikkelen det som også jeg har pekt på flere ganger, nemlig at USAs allierte i regionen støtter a-Qaida:

But members of the US-led
 coalition against ISIS, including Turkey and Saudi Arabia, are actively 
supporting al-Nusra with arms and money. In Yemen, the US has pursued a
 years-long drone campaign against al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP). … But 
much of the Arab world is now essentially siding with AQAP in a Saudi-led war
 against Houthi rebels in that country.

Rashid anbefaler derfor at USA offisielt endrer sin politikk og setter seg ned ved bordet sammen med al-Qaida, Saudi Arabia og Tyrkia:

Saudi Arabia’s King Salman, since he came to the throne in 
January 2015, has pursued a far more aggressive policy toward both Iran and
 Syria, and is prepared to sup with the devil, including al-Qaeda itself, to
 achieve his aims. Turkey too has been humiliated by its loss of dominance in 
the region and has now set up a command and control center for al-Nusra on its 
own soil.

… In the
 months ahead, we should not be surprised if formal talks between al-Qaeda and
 these Arab states begin. The only one not at the table could be the
 United States.

Det Rashid ikke drøfter er hvem det er som har skapt Den islamske staten og hvordan det har seg at verdens eneste supermakt nå angivelig har ført krig mot dem i mange måneder, uten at dette på noen måte har hindret organisasjonen i å vokse seg større og sterkere.

Rashid er ikke alene om å anbefale al-Qaida. Spaltist og forsker Barak Mendelsohn skrev allerede 9. mars 2015 en artikkel i Foreign Affairs under tittelen Accepting Al-Qaida:

It is certainly ironic that at this point, when the United States is the closest it has ever been to destroying al Qaeda, its interests would be better served by keeping the terrorist organization afloat and Zawahiri alive.

Nå er det riktignok ikke første gang i så fall at USA støtter al-Qaida, slik William Blum skriver i Foreign Policy Journal: The Historical US Support for al-Qaeda.

Men her hjemme støtter alle partiene på Stortinget fortsatt krigen mot Syria uten så mye som å reflektere over at de samtidig støtter jihadister og terrorister. For dem holder det at USA har gitt marsjordren.

 

Forrige artikkelIMF-analyse gir Hellas rett
Neste artikkelJatsenjuks parti får 1,6% i meningsmåling
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).