Bruker ett oljefond i året på leting – finner stadig mindre olje

0

Bruker ett oljefond i året på leting – finner stadig mindre olje

De store oljeselskapene rapporterer stadig dårligere resultater av letevirksomheten til tross for at de investerer mer enn noensinne i leting og utvinning. Dermed er også profitten mye lavere enn tidligere. Andrew Lodge, letedirektør for Premier Oil, sier at mens fortjenesten i 2001–2002 lå rundt 20%, er den nå falt til 10%.

I de siste åra er det bare Statoils Johan Sverdrup-felt i Nordsjøen som er av en betydelig størrelse, ellers er funnene små og sjeldne. Sjefen for det franske oljeselskapet Total, Christophe de Margerie, har gitt selskapet frist på ut 2014 til å gjøre et stort funn. Lykkes det ikke med det, blir det nedtrapping av letevirksomheten. Aksjonærene i alle de store oljeselskapene forlanger bedre resultater og høyere utbytte. Men selskapene har problemer med å levere. Firmaet Investec har gjort en studie for sine investorer og sier i sin rapport:

I dag forbruker verden 33 milliarder fat olje i året og vi finner på det meste 10–20 milliarder fat. Det største enkeltfunnet i 2013 var på bare én milliard fat.

Barclays sier at lete- og produksjonskostnadene har økt fire ganger siden 2000. I 2013 ble det investert for 700 milliarder dollar, på tross av innstramminger. Innen 2017 regner man med at lete- og utvinningskostnadene vil nå opp i 1000 milliarder dollar, eller godt og vel ett norsk oljefond.

Det som rapportene ikke sier, men som det er lett å regne seg til, er at de dårlige leteresultatene fører til en langt skarpere kamp om de ressursene som faktisk finnes, inkludert krig.

Forrige artikkelNobelprisvinnere kritiserer Human Rights Watch
Neste artikkelDetroit tar drikkevannet fra titusenere av innbyggere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).