De ti mest leste i 2012

0

2012 har vært et dramatisk år. Den økonomiske krisa har gått fra ille til verre og det har vært en serie med ekstreme værfenomener, samtidig som det økonomiske og politiske systemet har vist seg ute av stand til å løse problemene. Mye av dette er drøftet i denne bloggen.

Her er de ti mest leste artiklene i 2012:

Om dommedagsprofeter og den lille gangetabellen

Vi mennesker lever så kort at vi har en tendens til å tro at ting som har fungert gjennom vår levetid også vil gjøre det i framtida. Min generasjon har dessuten opplevd så store teknologiske og vitenskapelige oppdagelser at vi tar det for gitt at teknologien vil løse alle problemer. I dag skal jeg snakke om vekst. Les mer:

Stoltenberg og Støre brøt grunnloven!

For noen få dager siden reiste jeg spørsmålet om ikke Stoltenberg, Støre og Faremo burde stilles for riksrett. Det har vært en uhyre interessant erfaring, og jeg nærmer meg svaret. Les mer:

Disse stemte imot Palestina

Palestinas venner gleder seg over den overveldende seieren i FNs hovedforsamling på torsdag 29.11.2012 da 138 av FNs medlemsland stemte for å gi Palestina observatørstatus i FN. 41 land unnlot å stemme, mens 9 land stemte imot.

Men hvem var de ni? Les mer:

Kapitalismens krise – og reformismens

(Refusert i Klassekampen)

Magnus Marsdal har en svært interessant artikkel om den økonomiske krisa i Klassekampen 20. september under tittelen «Kampen om kriseforståelsen». Han går til angrep på krisepolitikken i EU-landa der arbeidsfolks lønninger, pensjoner og sosiale ytelser skjæres ned utfra en påstand om at de ansatte har vært for kravstore og at befolkninga har levd over evne.  Les mer:

Soria Moria slott – eller sosialdemokratiet og krisa

Theodor Kittelsen har malt et nydelig bilde med tittelen Soria Moria slott. Det viser fattiggutten Halvor med skreppa si, som ser trollslottet i det fjerne. I dag bruker jeg det som bilde på drømmen om kapitalismens gullalder.  Les mer:

Stoltenberg og Støre for Riksrett?

Åpent brev til riksrevisor Jørgen Kosmo

Herr riksrevisor

Norge deltok med militære styrker i krigen for å avsette Muammar al-Gaddafi og innsette en ny regjering. Les mer:

Vær rasende, menneske!

Jeg våkna i natt og fikk ikke sove. Det var som en stemme talte til meg. Nei, dette er ikke et dikt av Arnulf Øverland. Stemmen kom fra Durban i Sør-Afrika, og den sa: Her blir kloden forrådt, hvorfor reagerer dere ikke?  Les mer:

Valutakrigen

Den 6. september skjedde det noe dramatisk som stort sett ikke ble lagt merke til. Det som skjedde vil påvirke verdensøkonomien i lang tid framover, og likevel var det nesten ingen som la merke til det eller kommenterte det.

Og naturligvis hadde det med Kina å gjøre Les mer:

Leoparden og flekkene dens

Hvilken rolle spiller sosialdemokratiet i den moderne vest-europeiske kapitalismen?

På kommentarplass i Klassekampen 31.01.2012 skriver redaktør Bjørgulv Braanen: «Sosialdemokratenes støtte til EUs finanspakt framstår som absurd» og han avslutter med følgende: Les mer:

Kjærlighetsministeriet

Etter at høyreekstremisten Breivik drepte 77 mennesker 22. juli i fjor lovte statsminister Stoltenberg at vi skulle møte terror med mer åpenhet, mer demokrati og mer kjærlighet. Det var vakker retorikk, og det uttrykte nok også følelsene til flertallet av det norske folket. Vi vil ikke et terroristen skal få gjøre Norge til en politistat og et overvåkingssamfunn. Vel ett år etter terroren begynner det å tegne seg et mønster, og det er noe annerledes. Les mer:

Leses over hele verden:

Kartet viser hvor bloggen blir lest.

vår verden

Forrige artikkelDrømmen som ble et mareritt
Neste artikkelRitual Dance of the Child Killer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).