Første fase – forslag til program

0

Når selv Aftenposten begynner å skrive om at livet etter kapitalismen, er det på tide at alle som ønsker virkelig forandring begynner å snakke om hva som må gjøres. Jeg har forsøkt å lage et enkelt tipunktsprogram for avvikling av kapitalismen.

Forslag til program

  1. å sosialisere bank- og finansvesenet
  2. å sosialisere all energiforsyning
  3. å sosialisere de multinasjonale selskapene
  4. å sosialisere tele- og datakommunikasjon
  5. å sosialisere alle store transportsystemer
  6. å sosialisere agrobusiness og helsemonopoler
  7. å sosialisere alle store landeiendommer, gruver og storstilt utvinning av naturressurser
  8. å avskaffe privateiendom innen vannforsyning og annen livsnødvendig forsyning
  9. å iverksette umiddelbare tiltak for å redusere energi- og ressursforbruket i de rike landa
  10. å gjennomføre omfattende tiltak for å etablere bærekraftige energisystemer

Dersom dette ble gjort, ville samfunnet ha tatt kontroll over mer enn 90 prosent av eiendom og strategiske ressurser, praktisk talt uten å berøre småprodusenter og sosiale mellomlag. Det er bare den rikeste prosenten av de rikeste som ville tape det nakketaket de har på verdensøkonomien. For folk flest ville dette bare være en lettelse.

Dette er et et program for de 99% mot de 1%. Det er enkelt. Alle kan forstå det. Det svarer på akutte problemer i verden i dag, og det vil legge grunnlaget for et samfunn av en ny type. Jeg kaller det første fase av Kommunisme 5.0.

Om dette programmet kan man si med Bertolt Brecht:

Den er fornuftig, enhver forstår
den. Den er lett.
Du er ingen utbytter, du kan
forstå den.

Programmet er ikke utopisk, det er tvert om svært jordnært. For et land som Hellas burde de første fem-seks punktene vært gjennomført nå, som et svar på finanskapitalens diktatur over landet. Hellas kunne trenge en folkefront med omtrent et sånt program som grunnlag for et opprør for å ta makta fra den såkalte troikaen og begynne på en vei som kan skape et Hellas for folket. Skulle en slik folkefrontregjering komme til makta, ville den raskt trenge å gjennomføre flere av de ti punktene.

Dette er altså et program som binder sammen nåtida og framtida. Det trengs nå, og det peker framover mot et fullstendig brudd med kapitalismen.

Dette leser du mer om i Sammenbruddet.

Stort seminar og stor interesse i Stockholm

Socialistiskt Forum 2011 19. november var det et stort seminar om boka, som på svensk heter En gång skall jorden bliva vår.

Video fra seminaret her.

Forlaget Leopard hadde stand og solgte bøker i bøtter og spann. Folk sto i kø for å få bøkene signert. Her er bilde fra standen:

Forrige artikkelFra bilhovedstad til spøkelsesby
Neste artikkelKina – ny supermakt?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).