Ønskereprise

0

Siden jeg startet denne bloggen 17. august 2011 har jeg lagt inn mange artikler som har tilknytning til boka Sammenbruddet. Her er noen av de første:

Økologisk fotavtrykk

Skrevet august 19, 2011

I 1992 utviklet den kanadiske forskeren William Rees begrepet økologisk fotavtrykk som et mål på det jordbruksarealet og den vannmengden som kreves for å produsere de ressursene vi trenger for å opprettholde vår levestandard og for å absorbere våre utslipp.

Olje i solnedgang

Skrevet august 20, 2011

Mens norske politikere som Ola Borten Moe tror at oljealderen bare er ved begynnelsen, har andre innsett at oljealderen har passert toppen og at oljeepoken i menneskenes historie er på vei mot solnedgangen.

Fattigdom og krise i EU

Skrevet august 22, 2011

2010 var Europas år for bekjempelse av fattigdom og sosial utstøting. I forkant hadde EU undersøkt hvordan folk i medlemslanda så på sin egen situasjon.

Rødgrønn klimasinke

Skrevet august 23, 2011

Gjennom ”klimaforliket” inngikk flertallet på Stortinget i 2008 en avtale om nasjonalt mål for utslippskutt. Målet er at de innenlandske utslippene ikke skal overstige 45-47 millioner tonn CO2 -ekvivalenter i 2020. Nå viser det seg at norske klimagassutslipp øker igjen. Totalt var utslippene i 2010 på 53,7 millioner tonn CO2 -ekvivalenter. Det er 4,8 prosent mer enn året før.

Tok miljøbevegelsen feil?

24. august ble boka Sammenbruddet presentert på Litteraturhuset i Oslo. Det var en engasjert forsamling i en fullsatt sal og et kunnskapsrikt panel som diskuterte boka fra en lang rekke vinkler. Ett av temaene som kom opp var: tok miljøbevegelsen feil? Her kommer noen kommentarer.

Supermakt på sotteseng

USA er ikke helt hva det var. For bare noen få år siden snakket amerikansk høyreside om “Det nye amerikanske århundret”. Virkeligheten anno 2011 ser ganske annerledes ut. I Sammenbruddet ser jeg på hvor store problemer supermakta har, og hvor vanskelig det kan bli å komme ut av dem. Krisa rammer arbeiderklassen og den lavere middelklassen med full tyngde. Her er noen eksempler.

Forrige artikkelKina og landgrabbing
Neste artikkelSteigan til Tromsø
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).