Skarpe protester mot avskaffing av kontanter i India

0

I India øker motstanden mot regjeringas forsøk på å avskaffe kontanter. Hindustan Times kan fortelle at en framtredende representant for Vest-Bengalen, Mamata Banerjee, oppfordrer folk til å gå ut i gatene i protest mot regjeringa. Hun sier at forsøkene på å avskaffe kontanter bringer landet til randen av katastrofen. Hun hevder også at en hungersnød er i anmarsj.

Indias statsminister Narendra Modi overrasket og sjokkerte sitt eget land da han i november 2016 utstedte et forbud mot 500 og 1000-rupeesedler. Han sa at hensikten med dette var å slå ned på korrupsjon og svart økonomi. Men det betydde å forby 86% av Indias kontanter, og det er dristig i et land der nesten hele den økonomiske veksten er drevet av forbruk. Mellom 90 og 98 % av dette forbruket skjer med kontanter, skriver Bloomberg.

Asia Week skriver at Modi med sitt grep tok oksygenet ut av indisk økonomi. 600 millioner indere har ikke bankkonto og svært mange av dem bor i  landsbyer der alle transaksjoner foregår med kontanter. Det er USAID som har drevet fram kampanjen for et kontantfritt samfunn med India som prøveklut. De har etablert “Catalyst: Inclusive Cashless Payment Partnership”. Catalyst påstår at det kontantløse samfunnet deres skal fremme «inkluderende vekst». På sponsorlista deres finner vi blant annet milliardærklubben World Economic Forum (naturligvis), Visa, MasterCard og Bill & Melinda Gates Foundation.

Bill & Melinda Gates Foundation er også ledende deltaker i «Better Than Cash Alliance» sammen med blant annet Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN.

Huffington Post bemerker at dette også dreier seg om klasse i India. Det er de rike og øvre middelklasse som synes at det kontantfrie samfunnet er en god idé. men India har 300 millioner voksne analfabeter og 34% av befolkninga er uten internett. De elektroniske pengene er ikke for dem.

The absence of a fool-proof technology will hit the poor and the illiterate the hardest, as their life-time savings may disappear in one fraudulent transaction.

Indisk presse har også advart mot «elektroniske lommetjuver», haclere som tømmer kontoen din ved et par smarte grep.

Men hva de fattige eller flertallet av befolkninga mener har aldri bekymret Davos-klassen.

Forrige artikkelUkrainas hær øker angrepene på Donbass
Neste artikkelUSA står overfor strategiske valg
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).