Obama: «We tortured some folks» – bilder verre enn Abu Ghraib

0

Obama: «We tortured some folks»  – bilder verre enn Abu Ghraib

Den føderale dommeren Alvin Hellerstein har gitt USAs justisdepartement frist til 12. desember 2014 til å gi en rasjonell forklaring på hvorfor 2100 torturbilder unndras fra offentligheten. Hellerstein forlanger at det gis en slik begrunnelse for hvert enkelt bilde. Det er Intenational Business Times som melder dette.

Dette er bilder av mennesker som blir torturert av USAs militære i Irak og Afghanistan. Bildene skal være verre enn torturbildene fra Abu Ghraib. Obama-administrasjonen har bestemt å holde bildene hemmelig, men det godtar ikke dommer Hellerstein uten videre. Han vil avvente regjeringas forklaringer og eventuelt bestemme om de skal offentliggjøres og eventuelt hvor mange.

Bildene fra det beryktede Abu Ghraib-fengslet skapte i sin tid internasjonal skandale i George W. Bush‘ periode i 2004. De nye bildene skal vise enda mer opprørende eksempler på tortur og menneskelig krenkelse.

I 2009 sa Barack Obama at grunnen til å holde bildene tilbake var at de «ytterligere vil fyre opp anti-amerikansk opinion» og «sette våre styrker i større fare».

Marcellene Hearn som er advokat for American Civil Liberties Union (ACLU) sier at det er viktig at USAs regjering gjør bildene kjent for offentligheten: – Det amerikanske folket har krav på å vite hva som skjedde i de amerikanske fangeleirene.

Fredsprisvinner Obama skapte internasjonale bølger da han sleivete uttalte: «We tortured some folks.»

 

Forrige artikkelOverhengende fare for aksjekrakk
Neste artikkelLibya tre år etter drapet på Gaddafi: økonomi i fritt fall, militser herjer
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).