6,3 millioner grekere lever i fattigdom eller på randen av fattigdom

0

6,3 millioner grekere lever i fattigdom eller på randen av fattigdom

Tre av fem grekere, eller 6,3 millioner mennesker, lever i fattigdom eller risikerer å havne i fattigdom i følge tall fra 2013. Dette viser tall fra det greske parlamentets budsjettkontor som ble publisert 25. september 2014.

Rapporten som har tittelen Minimuminntektspolitikk i Den europeiske union og i Hellas – en komparativ analyse viser at «om lag 2,5 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensa» og at «3,8 millioner mennesker står overfor en trussel om fattigdom på grunn av materiell deprivasjon og arbeidsløshet», altså totalt 6,3 millioner mennesker.

Økonomene i statens budsjettkontor, som skrev rapporten, argumenterer med at «i motsetning til andre europeiske land som bruker sosiale programmer for å utjevne ulikheter, så reagerer Hellas langsomt enda landet har enorme problemer med ekstrem fattigdom.» De føyer til at det er stort behov for sosialhjelp, men tilskudd gis bare delvis og med svært mange feil og utelatelser.

«De sosiale sikkerhetsnettene er utilstrekkelige og det er ingen utsikter til at tapte inntekter kan fås tilbake på grunn av vedvarende økonomisk resesjon.»

I følge Eurostat står Hellas på toppen av lista over størst fattigdom i Europa med 23,1% av befolkninga.

Det venstreradikale Syriza-partiet leder nå på meningsmålingene og ville blitt største parti dersom det var valg i morgen med 23,6% mot regjeringspartiet Nytt demokrati 19,9%.

Derfor prøver regjeringa Samaras nye triks for å få økonomien i landet til å virke bedre enn den er. I følge Reuters leter statsministeren etter en ny narrativ.

Så spørs det om grekerne vil bli mette av å bli servert en ny narrativ, eller om de vil kreve virkelige forandringer.

 

Forrige artikkelKlart for «fargerevolusjon» i Hongkong?
Neste artikkelTidlig morgen i landsbyen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).