Naomi Klein: – Dette forandrer alt, kapitalismen mot klimaet

0

Naomi Klein: – Dette forandrer alt, kapitalismen mot klimaet

Naomi Klein, som er kjent for bøkene No Logo og Sjokkdoktrinen er ute med ny bok. Originalens tittel er: This Changes Everything: Capitalism vs the Climate.

Boka fungerer sannsynligvis godt som et svar til den FN-rapporten Jens Stoltenberg nylig presenterte, der hovedinnholdet i følge radiointervju med ham er at det ikke er noen motsetning mellom klimatiltak og vekst, eller omtrent det samme som Gro Harlem Brundtland sa i 1985.

I en artikkel i The Guardian skriver Klein:

Jeg benektet klimakrisa lenger enn jeg helst vil innrømme. Jeg visste at det skjedde. Men jeg var ganske uklar når det gjelder detaljer og bare skummet gjennom nyhetene om det. Jeg fortalte meg sjøl at vitenskapen er for komplisert og at miljøfolkene får ordne med dette.

Hennes konklusjon i den nye boka er at det ikke først og fremst handler om fossil energi, men om kapitalismen som system. Det er kapitalismens rovgriske vekst som ødelegger klimaet, som tapper ned ressursene, som tyner livsvilkårene til det ytterste og setter farmtida vår i fare. Hvis vi er opptatt av klimaet, må vi kjempe for å avskaffe kapitalismen, sier Klein.

Her er presentasjonen av boka i The Nation.

Her er intervju med Naomi Klein i Z-net.

For norske lesere vil konklusjonene til Klein være kjent fra boka Sammenbruddet som jeg ga ut i 2012.

 

 

 

Forrige artikkelHvorfor bruker politiet fascistsymbol i logoen?
Neste artikkelStoltenbergs klimarapport – ikke så ny, ikke så smart
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).