Colorado River-bassenget har tapt 50 kubikkilometer vann

0

Colorado River-bassenget i det sør-vestlige USA forsyner 40 millioner mennesker med vann. Nå viser ny forskning at bassenget har tapt 50 kubikkilometer vann mellom 2004 og 2013. (Det er nesten så mye som Mjøsa, som er 56 kubikkilometer.)

Det er forskere fra NASAs Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE)som ved hjelp av satellittdata har vært i stand til å måle vannmengdene over og under bakken. De ble sjokkerte da de summerte dataene sine. Den mengden vann som er tapt tilsvarer nemlig det dobbelte av USAs største vannreservoar, Nevadas Lake Mead. Forskeren Stephanie Castle sier:

Vi vet ikke nøyaktig hvor mye vann vi har igjen, derfor vet vi ikke når vi vil gå tomme. Men dette er en stor mengde vann. Vi visste at det lå dårlig an, men dette var sjokkerende.

Forrige artikkelUkrainsk journalist: «Man må drepe 1,5 millioner mennesker i Donbass»
Neste artikkelKetil Lund: Strategi for økt overvåking
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).