Nobelprisvinnere kritiserer Human Rights Watch

0

Nobelprisvinnere kritiserer Human Rights Watch

Nobelprisvinnerne Adolfo Pérez Esquivel og Mairead Maguire, tidligere visegeneralsekretær i FN, Hans von Sponeck og 100 intellektuelle kritiserer Human Rights Watch for organisasjonens svært nære bånd til USAs regjering. I et brev til organisasjonens leder, Kenneth Roth, skriver de:

For eksempel var HRWs Washington-direktør, Tom Malinowski, tidligere spesialrådgiver for president Bill Clinton og taleskriver for utenriksminister Madeleine Albright. I 2013 forlot han HRW etter å ha blitt nominert til viseutenriksminister for demokrati, menneskerettigheter og arbeid under John Kerry.

I sin biografi for HRW.org skriver nestleder i organisasjonens styre, Susan Manilow, at hun er en langvarig venn av bill Clinton og er dypt involvert i hans parti, som hun også har stått som vertskap for dusinvis av ganger. Mens han var direktør i HRW ga Malinowski støtte til CIAs ulovlige program for kidnapping og arrest av angivelige terrorister.

Nobelprisvinnerne og de andre underskriverne peker på at HRW har vært raske til å kritisere Venezuela, men aldri har kritisert USA på tross av landets globale drapsprogram, illegale bortførelser eller den ulovlige fangeleiren på Guantanamo.

Human Rights Watch har George Soros som hovedsponsor.

USA legger stor vekt på å påvirke og infiltrere organisasjoner som Human Rights Watch, Amnesty International og International PEN. Det kalles «soft power».

Forrige artikkelMads Gilbert: – Last night was extreme!
Neste artikkelBruker ett oljefond i året på leting – finner stadig mindre olje
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).