De investerer i finans – ikke i folk

0

De investerer i finans – ikke i folk

Den marxistiske økonomen Michael Roberts skriver i sin blogg:

Mens verdens aksje- og obligasjonsmarkeder går mot nye rekorder, viser inntektene og produktet av den «virkelige» økonomien små tegn til å ta seg opp. I forrige uke kuttet Det internasjonale pengefondet (IMF) ned sine antakelser om veksten i USA for 2014 fra 2,8% som det hadde spådd ved inngangen til året til svake 2% etter at en «hard vinter» førte til et svært svakt første kvartal.

Veksten foregår på børsen og ikke ute blant folk eller i produksjonsbedriftene. Roberts peker på at arbeidsløsheten fortsatt er skyhøy, sju år etter at krisa startet, og at den fattigste delen av befolkninga er fattigere nå enn den var da. Det er bare de aller rikeste som lever glade dager på toppen av samfunnspyramiden. Den fattigste delen av den britiske befolkninga er dårligere stilt enn i alle andre vest-europeiske land. Roberts viser hvor investeringene har falt dramatisk fra sekstitallet til i dag, og særlig fra nittitallet til 2000-tallet. I G7-landa har de akkumulerte investeringene falt med med 2,9%, mens de på nittitallet var 35,7%.

Kapitalistene i det tjueførste århundre er gode til å spekulere i finans med billige penger, men de er elendige til å investere i den produktive sektoren der profitten ikke er stor nok for dem.

 

Forrige artikkelBulgaria innfører totalforbud mot genmanipulert mais
Neste artikkelEn flengende tale i den tyske Riksdagen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).