Spansk forbud mot å fotografere og spre bilder av politivold?

0

Det spanske innenriksdepartementet vurderer å innføre forbud mot å ta bilder «som kan hindre politiet i dets arbeid», skriver El País.

Departementet vurderer å endre loven om offentlig sikkerhet slik at det skal bli forbud mot å ta bilder og video av politiet som for eksempel slår ned demonstranter, og å legge dette ut på internett. Dette begrunnes med at slike bilder og slik offentiggjøring på nettet kan hindre politiets arbeid og føre til «lynsjing» på nettet eller mobbing av politifolk på gata.

Innenriksdepartementet understreker likevel at det «ikke ønsker å begrense ytringsfriheten.»

Det er fristende å vri på et gammelt dikt av Arnulf Øverland om borgerkrigen i Spania:

Den er så dialektisk fin, at det nesten ikke kan tenkes, endelig kan man ha diktatur uten at demokratiet krenkes.

På denne måten går Spania i fotsporene til et lysende demokrati som Iran. Det er jo inspirerende at et av EUs største medlemsland vurderer slike forbud like før EU skal få Jaglandprisen for fred.

Den europeiske eliten vet hva de kan vente seg når budsjettene i land etter land skal skjæres ned til beinet, og forbi. Raseriet i folket vil bli stort. Elitene vil gjemme seg i sine godt bevoktede palasser og la et militarisert politi arbeide med folket. De har gode grunner til å ikke ville se bilder av dette arbeidet på nettet.

Spansk politi i arbeid for å sikre ytringsfrihet og demokrati
Forrige artikkelAlternativ energi – det er kull det
Neste artikkelEuropeisk bilindustri stuper
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).